Akkorát trollkodott Orbán Viktor a sajtóval, hogy menten háromharmad lesz

2018. április 10. 14:49 2018. ápr. 10. 14:49

Kedden megtartotta a választások utáni első sajtótájékoztatóját Orbán Viktor, ahol a heti 1,6 millió példányszámban megjelenő The Economist munkatársa kérdezett tőle. Mutatjuk a választ.

Az 1843 óta létező angol lap munkatársa a 444.hu cikke szerint azt tette, amit egy újságíró tenni szokott, mert az a dolga:

kérdezett.

Arra volt többek között kíváncsi, hogy mi a válasza Orbánnak az EBESZ azon választási jelentéséről, mely az ismét kétharmadot behúzó kormánypártot övező idegenellenes retorikáról, a média elfogultságáról, valamint a nem átlátható kampányfinanszírozásról szólt.

Orbán a kérdést (vagy valamit) gyorsan megbeszélte Kovács Zoltán kormányszóvivővel, majd magyarul annyit mondott:

"Köszönjük a részvételt"

Az Economist munkatársa nem tudta hová tenni ezt a választ. Szemlátomást nem volt ahhoz hozzászokva, hogy egy politikus, egy ország frissen, harmadszor, kétharmados többséggel megválasztott vezetője, akinek győzelméért az összes állami csatornán, valamint Mészáros-féle megyei napilapokban, óriásplakátokon, buszmegállókban ömlött a migránsozás, ignorálja a kérdést.

Kovács Zoltán a nagy értetlenkedése közepette megnyugtatta, igen, valóban ez a válasza a miniszterelnök úrnak. Az újságíró még mindig nem értette mindezt, ezért Orbán végül angolul egy teljes mondatot áldozott a no-go zónáktól sebhelyes, az illiberális demokráciát nem ismerő hanyatló nyugat képviselőjének:

"Köszönjük, hogy véleményt fogalmazott meg a magyar választásról."

Ennyike.

Igazán pech, hogy már elmúlt húsvét, mert akár kellemes ünnepeket is kívánhatott volna, pont, mint karácsony közeledtével.