Rossz pecsét miatt bukott egy szavazókört a Jobbik Marcaliban

2018. április 13. 11:09 2018. ápr. 13. 11:09

Banális hiba miatt kellett érvényeteleníteni a szavazatok 33 százalékát Marcali egyik szavazókörében, melyet fiaskó nélkül a Jobbik jelöltje húzott volna be, így viszont 44 vokssal alulmaradt a Fidesz jelöltével szemben.

Az Index szerint a Somogy megye 3. számú választókerületének 7. számú szavazókörében 727 szavazatból 241 egyéni jelölte érkező szavazatot, azaz a voksok több, mint 33 százalékát érvénytelenítették. Mint írták, előző nap a szavazókört a Marcali Közös Önkormányzati Hivatal főjegyzőjének pecsétjével hitelesítették. A szóban forgó pecsét bent maradt egy kisbuszban szombat este. Ugyanezzel a busszal vitték a választás napján a mozgóurnát.

A jegyző pecsétjét dél körül vette észre a buszban ülők egyike, ekkor visszajuttatta azt a marcali szavazókörbe. Igen ám, de a szavazókörben az erdeti pecsét mellett véletlenül ezt is használni kezdték, ami nyilván nem szabályos. A jegyzőkönyv vezetőjének csak urnabontás után tűnt fel a turpisság, mikor egyes szavazólapkon más volt a pecsét, mint a többin. A hiba miatt 241 szavazatot kellett érvényteleníteni.

Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázó a Jobbik színeiben indult ebben a körzetben. Elmondása szerint urnabontást követően megszámolták a szavazatokat, és a törölt szavazatok között többségében őrá érkező voksok voltak. Amennyiben nem törlik a szavazatokat a pecséthiba miatt, 9 szavazattal nyerte volna meg ezt a szavazókört. Mivel viszolt elromlott a pecsét, 44 szavazattal kikapott a Fidesz–KDNP-s Móring József Attilától a szavazókörben.

A választókerületi végeredmény 52,73 százalék lett Móring javára, Steinmetz a szavazatok 36,56 százalékát kapta. A cikk megjegyzi, a pecsételési anomáliával érintett körzet behúzása nem formálta volna át a végső eredményt. A Jobbik bejelentette, jogi lépéseket tesz az ügyben.

Előbb ceruzával, majd csak egy telefon után töltötték ki tollal a választási jegyzőkönyvet Pécsett

Berkecz Balázs, az Együtt politikusa a Baranya 2-es választókerület egy pécsi bizottságánál talált szabálytalanság miatt fordult a választási bizottsághoz. Az együtt politikusa Facebook-posztjában írt arról, hogy szerdán kifogást nyújtott be a Baranya Megyei 2 számú Országgyűlési Egyéni Választókerületi Választási Bizottságához. Hátborzongató amúgy a történet.