"Szörnyen érzem magam, mert látom, hogy befolyásoltuk az embereket" - vallottak a közmédiások

2018. április 13. 11:53 2018. ápr. 13. 11:53

A brit Guardiannak meséltek a közpénzek tízmilliárdjaiból működő MTVA dolgozói a választások után, miként is működik a közmédia hazugsággyára.

A nagy múltú lapnak több újságíró is elmondta név nélkül azt, amit eddig mindenki tudott, aki nem élt egy narancssárga, Fidesz feliratú vödörrel a fején az elmúlt években. A 24.hu által szemlézett cikkben a médiamunkások beszéltek arról, hogy a magyar hálózat csak a menekültekről szóló negatív történetekre fókuszál, ezeket bűncselekményekhez és terrorizmushoz köti.

Szó esett az országgyűlési választás előtti estén, április 7-én Münsterben történt gázolásról is. Itt elmondták, az M1 úgy számolt be erről, mintha egy iszlamista terrorcselekmény történt volna, holott már régóta tudott volt, hogy egy 48 éves német férfi állt mögötte.

"Úgy gondolom, a félelem légkörét teremtettük meg. Pavlovi reflex alakult ki a veszély, a terrorizmus, a menekültek, az ellenzék, Soros és Brüsszel felé."

- idézte a lap a neve elhallgatását kérő újságírót, aki arról is beszélt, a menekültellenes üzenetek gyakran egyenesen a kormánytól érkeztek. Volt, hogy valaki szóról szóra diktált le történeteket szóról szóra, de azt sem tudták, ki az. Most pedig jön az egyik legfélelmetesebb, abszolút önényuralmi rendszereket idéző adalék:

[hl] Azok, akik olyan anyagokon dolgoztak, amikben Orbán Viktorszemélyesen is érintett volt, egy listát kaptak a használandó kulcsszavakkal.[/hl]

A Guardian nem csak MTVA-s alkalmazottak beszámolójára alapozta az írását. A cikk szerint a lap a közvetlen kormányzati befolyást dokumentumok is megerősítették. Ezek szerint a miniszterelnök stábjában dolgozók azt is kiadták az újságíróknak, melyik kormánykritikus magyar állampolgárok ellen kell karaktergyilkosságot elkövetniük.

És hogy miért szólaltak fel a dolgozók a harmadik kétharmad után? A Guardian szerint bántotta őket a lelkiismeret, volt, aki elgondolkodott azon, hogy felmond.

"Sokan közölünk azt gondolták, senki nem néz minket, és nem számított, mit mondunk. Úgy tűnik, számított. Borzasztóan"

- mondta egyikük.

A Guardian a fentiek kapcsán próbálta szóra bírni az MTVA-t, de nem érkezett válasz.