2 milliárddal szaladt meg a pécsi felújítás - Mészáros kaszált

2018. április 13. 15:25 2018. ápr. 13. 15:25

Bár eredetileg 5,4 milliárd forintra becsülték a pécsi szennyvíztisztító telep felújítását, mire mostanra megkötötték a szerződést, már 2 milliárddal megszaladtak a költségek. Bónusz: a pécsi felújítás egy olyan 420 milliárdos (!) tender része, melyen Mészáros Lőrinc és társai óriásit kaszáltak.

A Tettye Forrásház Zrt. szennyvíztisztító telepének felújításáról még 2016 tavaszán beszélt Páva Zsolt és Csizi Péter sajtótájékoztatón. Csizi itt elmondta, a projektre 5,7 milliárd forintos, vissza nem térítendő uniós, fejlesztési támogatás van. Hozzátette, a fejlesztésnek köszönhetően az ország legmodernebb, zárt rendszerű szennyvíztisztító-bázisa jön majd létre három éven belül, hozzátéve, hogy szennyvízkezelésre Magyarországon Pécs kapta a legtöbb európai uniós forrást az elmúlt években.

Úgy tűnik viszont, hogy jó magyar hagyomány szerint kicsit megdrágult a projekt az előre becsültekhez képest. Amint azt az Mfor.hu a K-Monitor nyomán pénteken megírta, a munkát az NFP Nemzeti Fejlesztési Programiroda Nonprofit Kft. és Pécs önkormányzata közös közbeszerzésen rendelte meg, az uniós KEHOP 2. közműépítési és -fejlesztési program keretében. Az egész projektet eredetileg 5,4 milliárdosra becsülték, de a most megjelent eredményhirdetésbe végső árnak ennél egy hangyányival magasabb ár került: 7,5 milliárd forint.

A megrendelőkkel a cikk szerint idén február 9-én kötötték meg a szerződést, a pénzből a Strabag Építőipari Zrt.-nek lesz tejbe aprítani valója, nem is kevés. Az Mfor.hu kitért arra is, hogy a szennyvíztelep korszerűsítése egy olyan, 420 milliárd (!) forintos tender eleme, melyen 2017 őszén hatalmasat kaszált Mészáros Lőrinc és üzlettársai.

Az a fránya OLAF viszont itt is kutakodott, nem csak az Eliosnál. Az unió csalás elleni hivatala több szabálytalanságot is talált, mely akár 50 millárd forintos forrásmegvonást is jelenthet. Az ügyben a Párbeszéd politikusa, Jávor Benedek ismeretlen tettes ellen feljelentést tett Polt Péternél.