Kilenc napja nem tudják megcsinálni a választás honlapját

2018. április 17. 09:21 2018. ápr. 17. 09:21

Április 17-én még mindig csökkentett üzemmódban csühög a valasztas.hu, mely még április 8-án, az országgyűlési választás reggelén halt le.

Mint ismert, a választás vasárnapján egyszerűen beadta a kulcsot a legfontosabb választási információkat közzétevő honlap, a valasztas.hu. A 444.hu cikke szerint az ok prózai volt: egyszerűen nem bírta a megnövekedett forgalmat, ugyanis rengetegen voltak kíváncsiak az eredményre. A honlapot ezért csökkentett üzemmódra állították át, ami, ahogy a neve is mondja, nem éppen jó. De ami a legrosszabb, hogy a választás óta már a kilencedik nap fogy el, és még mindig csökkentett üzemmódban fut a honlap.

Ez pedig számos problémát okozott. A pártok és jelöltek egy ideig képtelenek voltak elérni a szavazóköri jegyzőkönyveket, ezt végül az NVI cd-n küldte el nekik. Emellett sokáig elérhetetlenek voltak a korábbi választások adatai, továbbá többek között a választási testületek korábbi határozatai.

A hiányosságokat azóta többen is szóvá tették, a Nemzeti Választási Bizottság pedig egy szombati és egy hétfői határozatában is kimondta, jogsértő, hogy az alapvető információkat nem lehet elérni az NVI honlapjáról, és erre az sem magyarázat, hogy az oldal a túlterhelés miatt csökkentett üzemmódban működik - idézte fel a 444. Szombaton felszólították az NVI-t, hogy tegyék közzé például a választási szervek elérhetőségi adatait, a Nemzeti Választási Bizottság ügyrendjét és a Nemzeti Választási Iroda elnökének vagyonnyilatkozatait. Ezt azóta közzé is tették.

Április 15-én arra szólították fel az NVI-t, hogy kerüljenek fel a honlapra a Nemzeti Választási Bizottság 2018. április 8-a előtt hozott határozatai. A jegyzőkönyveket, illetve a korábbi választások eredményeit már korábban visszatették a honlapra.