Ez a para, nem a Kasszás Erzsi: házhoz mennek a szemétdíjért

2018. április 18. 11:44 2018. ápr. 18. 11:44

Nem vagyunk nagy jósok, de Komlón hamarosan komoly bújócska jöhet: a város önkormányzata közleményben adta hírül, hogy pár héten belül személyesen keresik fel díjbeszedők a hulladékdíj-hátralékosokat. A kérdés, hogy az alvállalkozó kinek a pénzén kergeti a késve fizetőket.

Az önkormányzati közlemény szerint az év elejétől megváltozott a hulladékszállítási díjak beszedésének rendje. Az NHKV Zrt. ugyanis a nemfizető ügyfelek tartozásainak behajtását átadta a Közszolgáltatási Díjbeszedő Konzorciumnak, akik, és most jön az igazán új nóvum:

„személyesen is fel fogják keresni az érintetteket. A díjbeszedő munkatársak kettős feladatot látnak el, ugyanis egyfajta mobil ügyfélszolgálatként is működnek. A tulajdonosok bejelenthetik náluk a hulladékszállítással kapcsolatos adatváltozásokat és tájékoztatást is kérhetnek az ügyintézéssel kapcsolatos témákban”.

A konzorcium alvállalkozója Komlón a „Felsőszentiváni” Plusz-Profit Bt.

Az ő munkatársaikkal találkozhatnak rövidesen azok, akik késtek a hulladékszállítási díj befizetésével.

Azért van jó hír is:

„Számukra előnyös, hogy a 2016-2017 folyamán felhalmozódott hátralékokra nem kell késedelmi kamatot fizetniük”.

És ha ez önmagában nem lenne elég, van más veszély is, erre már a város fideszes polgármestere hívta fel a figyelmet:

„A díjbeszedőknél minden esetben fényképes igazolvány lesz. A bűnözők előszeretettel élnek vissza a közszolgáltatók nevével, ezért nyugodtan kérjük el és ellenőrizzük az igazolványt mielőtt beengedjük az illetőt a lakásba. Szintén ellenőrizzük a tartozásról szóló beszedési értesítőt, aminek minden tekintetben meg kell egyeznie a korábban kapott számlával.

Nem csak összegnek, hanem a címnek és a számlázott időszak dátumainak is. Ha valaki eltérést tapasztal, feltétlenül jelezze.”

A díjbeszedők várhatóan néhány héten belül megjelennek a komlói utcákon.

És lakásokban.

Az ugye viszonylag ritka, hogy egy ilyen alvállalkozó ingyen dolgozik. A nagy kérdés szerintünk az: ki fizeti a révészt, kinek a pénzén járják a város utcáit – és lakásait – ezek a díjbeszedők? Azokén, akik nem vagy késve fizettek, vagy esetleg azokén, akik eddig is becsengették a pénzt? Vagy az összes adófizetőén? Mert azt senki sem gondolhatja komolyan, hogy az állami kukakonzorcium lemond a hasznáról ezért.

A másik nagy kérdés, hogy hogyan került a képbe a méltán híres „Felsőszentiváni” Plusz-Profit Bt., mint díjbeszedő. A bácskai kis cégnek, ránézésre családi vállalkozásnak gyönyörűen ível fel a csillaga. A díjbeszedéssel megbízott konzorcium alvállalkozójaként nem csak Komlón, de egy gyors gyűjtés alapján Szigetvártól Tamásin keresztül Szabadszállásig, azaz megyéken átívelően ők hajthatják be a megkésett szemétdíjakat.