Jogerős: nyilvános bocsánatkérésre kötelezték Németh Szilárdot

2018. április 18. 13:43 2018. ápr. 18. 13:43

Jogerősen pert nyert az Eötvös Károly Intézet Németh Szilárd ellen, miután a Fidesz-alelnök, akit a jelek szerint nehezebb eladni, mint egy mosógépet, kissé félresorosozott.

Az Index szerdán az említett, közpolitikai kutatásokkal foglalkozó intézet közleménye nyomán azt írta, az Intézet azért perelte be Németh Szilárdot még tavaly, mert Németh 2017. március 17-én a Mandineren megjelent nyilatkozatában azt állította, hogy az Ekint a közhasznúsági jelentésében meghatározottnál „sokkal, de sokkal nagyobb lóvét” kapott Soros György alapítványaitól.

A cikk szerint az országgyűlési választáson Csepelen ismételten alulmaradt Németh Szilárd állítása azt sugallta, hogy a szervezet meghamisította volna a közhasznúsági jelentését. A rezsicsökkentés minisztere állította, hogy mindezt a nemzetbiztonsági szolgálatoktól tudja, mégpedig úgy, hogy a szolgálatok a nemzetbiztonsági bizottság ülésén nyilatkoztak erről, amit az ellenzéki képviselők is hallottak.

Ezzel szemben a valóság az - ami a bíróság előtt ki is derült -, hogy Németh Szilárd egyetlen állítása sem állta meg a helyét.

Az Index megjegyezte, a Eötvös Károly Intézet tavaly decemberben már első fokon is megnyerte a pert a Fővárosi Törvényszéken, mivel Németh Szilárd az Intézet jó hírnevét sértő állításait semmivel nem tudta bizonyítani. A mostani ítélet szerint

Németh Szilárdnak hamis tényállításai miatt nyilvánosan meg kell követnie az Eötvös Károly Intézetet, továbbá sérelemdíjat kell fizetnie.

Kíváncsian várjuk mindezt.