Döntött a NAIH: nem hozható nyilvánosságra az OLAF-jelentés

2018. április 18. 14:17 2018. ápr. 18. 14:17

Nem lehet nyilvánosságra hozni OLAF megállapításait, amelyek alapján megindult a nyomozás a pécsi közvilágítást is felújító Elios Zrt. ellen - határozott a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság. Szerintük ez sértené a januárban indult nyomozás érdekeit.

Mint ismert Orbán Viktor vejének, a kamerától rendkívüli mértékben megijedni képes Tiborcz István egykori cége, az Elios Zrt. ellen 35 közvilágítási projekt ügyében 2018. január 22-én indított nyomozást a Pest Megyei főügyészség, miután az Európai Csalás Elleni hivatal problémásnak találta őket.

Amint azt korábban a 24.hu alapján írtuk, az OLAF a 2009-14 közti magyarországi, uniós forrásból végzett közvilágítás-korszerűsítési közbeszerzéseket vizsgálta két éven át. Miután végzett, arra jutott, hogy az Elios által elnyert 35 közbeszerzés kapcsán 43,7 millió eurót, vagyis átszámítva 13 milliárd forintot kell visszakövetelni. Ráadásul a vizsgált közbeszerzések felében, 17 esetnél szervezett csalási mechanizmus kiépítését is felfedezni vélte az OLAF.

OLAF: szervezett bűnözést idéző összefonódások az Elios közbeszerzéseinél

Megszerezte a 24.hu az unió csalás elleni hivatal (OLAF) jelentését az Elios-ügyről, amelyben Tiborcz István, Orbán Viktor veje is érintett. Az OLAF szerint egész hálózat működött a közvilágítás korszerűsítésére kiírt pályázatok lesápolására.

Az Elios Zrt. munkája a pécsi közvilágítás milliárdos hitelből elvégzett korszerűsítésének első üteme is, de ez a cég dolgozott Szekszárdon és Siklóson is. Hogy milyen sikerrel, arról az Átlászó készített egy drónvideós összesítést.

A közvilágítás Tiborczék után – drónfelvételen 23 éjszakai város from atlatszo.hu on Vimeo.

Az Elios-ügy kapcsán, egészen pontosan a pécsi közbeszerzést illenően csalás, hűtlen kezelés, hanyag kezelés és hivatali visszaélés gyanúja miatt Berkecz Balázs, az Együtt szigetvári politikusa is feljelentést tett.

Az OLAF megállapításai, melyek alapján megindult a nyomozás, azonban nem lesznek nyilvánosak - derült ki szerdán. Amint azt az Index a Magyar Idők nyomán közölte, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke szerint azért nem, mert ha kikerülnének, az sértené a nyomozás érdekeit.

A cikk kitért rá, a NAIH azután kezdte vizsgálni, hogy miért nem adja ki az ügyészség közérdekű adatkérésre sem az Elios-botrányt feltáró jelentést, hogy az ország ügyeletes feljelentője, Tényi István bejelentést tett.