Vizsgálnák Semjén vadászatait, de Hargitai nem hagyja

2018. április 23. 14:09 2018. ápr. 23. 14:09

Az Index cikke szerint Semjén Zsoltnak a külföldi vadászatai után legalább az illetéket be kellett volna fizetnie. Erre a Transparency International többször fel is hívta az országgyűlés mentelmi bizottságának figyelmét, ám az elnök Hargitai János a vizsgálat megindítását többször is elutasította.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettesről még a választás előtt derült ki, hogy többször is olyan, alkalmanként több milliós vadászaton (amelynek összköltsége 20-25 millió forint lehet) vett részt, amiket nem ő, hanem egy vállalkozó barátja fizetett (és akinek cége több állami megbízást is kapott).

Emiatt a Transparency International Magyarország jogi vezetője, Ligeti Miklós az Országgyűlés mentelmi bizottságához fordult, hogy az indítson vagyonnyilatkozati eljárást Semjén ellen és kötelezze teljes körű vagyonnyilatkozat megtételére - olvasható az Index cikkében.

Csakhogy a bizottság ugyancsak KDNP-s vezetője, a baranyai képviselő (és ex-tanácselnök) Hargitai János a cikk szerint többször is elutasította az eljárás megindítását, először tényállítás hiányára és pontatlanságra hivatkozva.

"Ligeti Miklós erre emlékeztette Hargitait, hogy nehéz valamit konkrétan megjelölni egy vagyonnyilatkozatban, ha egyszer az a valami ott nincs feltüntetve. A tényállítások hiányára reagálva pedig felidézte Semjén Zsolt nyilatkozatát, melyben a miniszterelnök-helyettes maga ismerte el, hogy Farkas fizette az útjait. Hargitai kifogására reagálva Ligeti mindenesetre megjelölt egy-egy konkrét helyet is Semjén érintett vagyonnyilatkozataiban (a B. részek 2-es pontját): azt, ahol jelezni kellett volna a Farkas Józseftől kapott ingyenes juttatásokat" - olvasható a cikkben.

Ligeti emellett arra is felhívta Hargitai figyelmét, hogy Semjénnek az szja-törvény értelmében vadászútjai adókötelesnek számítanak.

Hargitai János erre újfent saját hatáskörben elutasította az eljárás megindítását, "nyilvánvaló alaptalanságra" hivatkozva. A baranyai képviselő szerint ugyanis Semjénnek nem kell bevallania az ajándékba kapott vadászutakat, ezt az szja-törvény egyik mellékletére alapozta, amely szerint "a más magánszemélytől ingyen vagy kedvezményesen kapott vagyoni érték adómentes."

Csakhogy az Indexnek nyilatkozó nemzetközi adójogi szakértő szerint ugyan jövedelemadót tényleg nem kell fizetni, ám egy 18 százalékos illetéket viszont ki kell csengetni az ajándékba kapott vadászatok után, akár le volt papírozva az ajándékozás, akár nem. Ez alól csak akkor lenne mentesség, ha egyenes ági rokon lenne a két magánszemély.

"Az adószakértő szerint az ajándék akkor is illetékköteles, ha Semjén az itthon átadott pénzt külföldi szolgáltatás igénybe vételére fordította. De még valószínűbbnek tartja, hogy a külföldi vadászat szolgáltatója felé egyszerűen Farkas József állta a cehhet. Ami szintén illetékköteles.

Kivéve, ha Semjén Zsolt külföldi illetőségű.

Egy húszmilliós ajándék illetéke 3,6 millió forint. Egy 25 milliósé 4,5 millió. Az ajándékozás tényét Semjénnek kellett volna bejelentenie a NAV-nak" - olvasható a cikkben.

Ehhez még az is hozzátársul - ahogy erre Hargitai János figyelmét Ligeti Miklós fel is hívta válaszában -, hogy ha egy cég volt az adományozó, akkor a juttatás bizony adóköteles.

Az Index szerint Semjénnek mindenféleképp kellene néhány millió forintos illetéket fizetnie, meg némi büntetést is mellé. Mindezek mellett a TRansparency International Magyarország a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál és az Országos Rendőr-főkapitányságnál is feljelentést tett az ügyben. Az ORFK az országgyűlési képviselői mentelmi jog miatt a Központi Nyomozó Főügyészséghez továbbította a feljelentést, a NAV pedig adótitokra hivatkozva nem árult el semmit az Indexnek.