Nem jött a mozgóurna, parádés magyarázzattal söpörte le a választási bizottság a komlói férfi panaszát

2018. április 24. 15:55 2018. ápr. 24. 15:55

Hiába várta a mozgóurnát egy Komlóról Pécsre átjelentkezett férfi az országgyűlési választás napján, az nem érkezett meg hozzá. Kifogását viszont érdemi vizsgálat nélkül lesöpörte az asztalról a Baranya 1-es OEVK Választási Bizottság, szerintük nem volt egyértelmű, hogy csak rosszalló visszajelzéssel vagy jogorvoslati eszközzel van dolguk. Ja, meg egyébként sem képesek mindenkihez kimenni - tették hozzá.

A 2018-as országgyűlési választás szavazóköri anomáliái mellett a mozgóurna szállítása sem volt zökkenőmentes. Még a választás estéjén számoltunk be egy Budapesten tanuló, műtétből gyógyuló pécsi fiatalról, aki azért nem tudta érvényesíteni állampolgári jogait, mert egyszerűen nem ért oda hozzá az urna. Mikor felhívta a választási irodát, és megkérdezte, tényleg attól függ-e, hogy tud-e szavazni, vagy sem, hogy az iroda munkatársainak lesz-e kapacitásuk kiérni hozzá, azt a választ kapta: igen. Nem is értek ki hozzá, négy év múlva újra meg lehet próbálni, ennyike.

Egy április 20-i OEVB döntés szerint Pécsett is volt gond az urnás szavazással. A Baranya megye 01. számú Országgyűlési Egyéni Választókerületi Választási Bizottság határozata szerint egy férfi, Gocsál István még április 5-én, tehát az április 6-i határidő, és a választási iroda pontosan az átjelentkezés hajrájában való lerohadása előtt átjelentkezett a Komló 015-ös szavazókörből a Pécs 047-es szavazókörbe, ugyanezen a napon mozgóurnát is kért. Erről meg is kapta a határozatot.

Április 8-a eljött, a mozgóurna viszont nem. Este hatkor a férfi hozzátartozója felhívta a választási irodát, kérdezvén, hol az urna. Többedik kísérletre, 18 óra 39 perckor elért egy illetékest, aki azt mondta neki: az urna még kint van, és mivel 19 óráig vissza kell vele érni, valószínűleg már nem jut el a kérelmezőhöz. Az iroda munkatársa elmondta: ilyen esetben választási kifogással lehet élni.

Ez meg is történt: április 9-én kifogást terjesztett elő a férfi, mondván, nem tudta gyakorolni alkotmányos jogait. Április 17-én viszont olyan választ kapott a választási irodától, melyből azt a következtetést vonta le, hogy az általa benyújtott kifogás kivizsgálására nem került sor. Szerinte a választási iroda több szempontból is jogsértően járt el, továbbá kérte az irodát, nézzék meg, szerepel-e aláírása a mozgóurnát igénylő választópolgárok jegyzékében. Ha igen, akkor büntető feljelentés megtételét kéri, ugyanis az nem az övé, mivel nem jött ki hozzá az urna.

Gocsai kifogását elutasította a Választási Bizottság, méghozzá azzal, hogy az érdemi vizsgálatra nem alkalmas. Szerintük ugyanis a férfi által benyújtott kifogás nem tartalmazza a jogszabálysértés megjelölését, így viszont érdemi vizsgálat nélkül el lehet utasítani. És láss csodát: ez is történt.

A hosszas indoklásból azonban az alábbi rész a kedvencünk:

"A Választási Bizottság a Választási Iroda tájékoztatása alapján megjegyzi, hogy a Választási Iroda Kifogást tevő beadványa alapján előzetesen megvizsgálta az abban írtakat, és megállapította, hogy a beadvány tartalmából nem volt egyértelműen eldönthető, hogy azt Kifogást tevő egyfajta rosszallást tartalmazó jelzésnek, vagy valóban, jogorvoslati eszközként fogalmazta meg".

Lehet, hogy csak panaszkodott, ugye? De ha mégse panaszkodott volna, akkor sincs gond, mivel a Választási Iroda azt is megállapította, hogy bizony a mozgóurnásoknak nincs garancia arra, hogy szavazni tudnak. Mert ha kiérnek hozzájuk, akkor öröm, ha nem, akkor meg így jártak, véges az iroda kapacitása, el kell fogadni ezt, pont.

Halkan jegyezzük meg, hogy négyévente van országgyűlési választás, és véleményünk szerint meglehetősen acpirító azzal magyarázni a mozgóurna nem odaérését, hogy nem volt rá kapacitás. Nem minden héten van választás, négy évben egyszer fordul elő, talán erre az egy napra össze lehet bányászni a megfelelő mennyiségű emberanyagot.

Nem hisszük el, hogy nem lehet ilyenre megfelelően felkészülni. Ahogy azt sem, hogy a Kossuth téren, a 47-es szavazókörben, mindössze három asztalt bírtak felállítani a szavazóknak, holott az összes átjelentkező ott voksolt. Mikor pedig az ember már tizedszer kérdezte meg, hogy miért is áll sorba egy órája, az volt a válasz, hogy az asztalnál, ahol a megyéje van, éppen sokan vannak.