Duplaannyi lett a legalacsonyabb ajánlat, mint amennyi pénz van a mohácsi kikötőre

2018. április 24. 12:25 2018. ápr. 24. 12:25

Egyelőre nem fejlesztik a mohácsi kikötőt, mert a beruházásra adott legalacsonyabb ár is közel kétszer akkora volt, mint amennyi pénz van rá.

Uniós forrásból fejlesztették volna a mohácsi kikötőt, ám a terv egyelőre megakadt, ugyanis érvénytelen lett az ajánlattétel - olvasható a Zoom.hu cikkében.

A lap szerint azért esett kútba egyelőre a projekt, mert csaknem kétszer drágább volt a legalacsonyabb ajánlat a beruházásra szánt összegnél.

A tervek szerint a kikötő két hajóállásos lenne, 330 méter hosszú partfallal kívánják megépíteni, és megfelelő vasúti és közúti kapcsolatot is kialakítanak hozzá, valamint konténerrakodásra alkalmas darurendszert is építenek majd.

"A konténerek és darabáru rakodására alkalmas új közforgalmú kikötőn keresztül a baranyai és a dél-dunántúli régió vállalkozásai könnyebben juttathatják majd el termékeiket a világpiacra. Az IKOP pályázati keretéből nyert 4,75 milliárd forintos forrás mellé Mohács önkormányzatának 300 milliós önerőt kell biztosítania" - olvasható a cikkben.

A Zoom.hu szerint a közbeszerzésre érkezett legalacsonyabb ajánlat bruttó 8,35 milliárd forint volt, miközben az egész beruházásra 4,75 milliárdot adott az unió.

A lap kérdésére a mohácsi önkormányzat elárulta, új eljárást fognak kiírni, és csak négy cégtől várnak ajánlatot, mert tavaly már lefolytattak egy 12 milliárd forintos tendert mélyépítési kivitelezési és a kivitelezéshez kapcsolódó tervezési feladatok ellátására. Azon a közbeszerzésen a SWITELSKY Magyarország Kft., a Duna Aszfalt Kft., a STRABAG Építőipari Zrt. és az A-Híd Zrt. lett a nyertes, így közülük választhatják ki majd a végső tendergyőztest.