Páva-Hoppál per: elképesztő érvekkel védik az önkormányzatot

2018. április 27. 12:23 2018. ápr. 27. 12:23

A hosszú hétvége előtt, kényelmesen a választás után ejtették meg annak a pernek az első tárgyalási napját, melyet az Emberség Erejével Alapítvány indított az őket szapuló Páva Zsolt polgármester és Hoppál Péter fideszes országgyűlési képviselő ellen. A védelem által hozott érvektől kissé tátva maradt a szánk.

Mint ismert, az Emberség Erejével Alapítvány oszthatott el a régióban 100 millió forint pályázati pénzt, mely a Soros Györgyhöz köthető Nyílt Társadalom Alapítványtól érkezett. Ez be is indította a kommunikációs háborút kormányoldalról, Páva Zsolt és Hoppál Péter többször durván nekiment a civilszervezetnek. Az Emberség Erejével Alapítvány még decemberben jelentette be, hogy jogi lépéseket fontolgat, a pert végül a Társaság a Szabadságjogokért segítségével indították meg.

A pécsi önkormányzat azért került a képbe, mert Páva Zsolt javaslatára a közgyűlés a fideszes többség szavazatival elfogadott egy nyilatkozatot, amelyben többek közt arra kérték a pécsi lakosokat, ne adjanak irodát ki a szervezetnek. Az eljárásban a pécsi önkormányzat az elsőrendű, Páva a másodrendű, míg Hoppál a harmadrendű alperes.

A tárgyalás első napját valahogy nem sikerült a választás elé besuvasztani, így arra április 25-én került sor. Amint azt a Pécsi STOP az Emberség Erejével Alapítványtól megtudta, a pécsi önkormányzatot és Páva Zsoltot a Komlódi-féle ügyvédi iroda képviseli. Hoppál Péter nem jelent meg a tárgyaláson, és jogi képviselőt sem küldött.

Mint megtudtuk, az önkormányzat védelmében azt mondták: az Emberség Erejével Alapítványra nem volt hatással az ominózus Soros-ellenes nyilatkozat, ezt pedig azzal indokolták, hogy ennek ellenére rengeteg pályázat érkezett az alapítványhoz, nem vették figyelembe a fenyegetést. Azt bizonygatták, hogy a jó hírnév sérelme és a gyűlöletbeszéd nem általuk valósult meg.

További érvként bedobták, hogy a pécsi önkormányzatnak nincs ráhatása a független sajtóra (még jó, meg egyébként van neki sajátja, ahogy a kormánynak is van közpénzek tízmilliárdjaiból működő kommunikációs hadigépezete - szerk.), valamint a média pártatlanul, részrehajlás nélkül számolt be az alapítvány körüli eseményekről. Hogy ezt komolyan vagy iróniával, vastagon átitatva gondolhatták, azt sajnos nem sikerült megállapítanunk.

A tárgyalás következő napja július 10-én lesz.

Az Emberség Erejével Alapítvány még korábban arra kérte az önkormányzatot, hogy az ellenük hozott határozatot függesszék fel: erre önként április 15-ig volt lehetősége a testületnek. Mivel addig nem léptek, az alapítvány a bíróságtól kérte ennek felfüggesztését. A mostani tárgyalási napon viszont erről nem döntöttek, így az elfogadott nyilatkozat még mindig él.