Helyi népszavazás lesz a kavicsbánya ellen Madocsán

2018. április 28. 17:05 2018. ápr. 28. 17:05

Döntött a helyi választási bizottság, kiírhatják Madocsán a népszavazást a tervezett kavicsbánya kapcsán.

Sokaknak nem tetszik a tolnai Madocsán, hogy a település határában kavicsbányát nyitnának: többen a megnövekedett teherforgalomtól tartanak, illetve az emiatt elértéktelenedő ingatlanaikat féltik, de a bánya is értékes területeken feküdne, ezt is sajnálják. De az sem tetszik többeknek, hogy a kavicsbánya érzékeny vízbázis fölött létesülne, és ha tényleg a dunai szállítási változat jön be, akkor viszont Natura 2000-területen húzódna a szállítószalag.

A 140 hektáron tervezett bányából a kavicsot a tervek szerint a Paksi Atomerőmű bővítéséhez használnák fel (bár a Pécsi STOP úgy értesült, nem lenne annyira jó oda), de más építkezések is meríthetnének alapanyagot a madocsai kavicsdepóból, ahol a tervek szerint 42 évig folyna a kitermelés.

Mindezek miatt tiltakoznak a helyiek, és az eredetileg engedélyt kiadó önkormányzat is visszatáncolt a kavicsbánya létesítésétől, amelyet egy szekszárdi cég szeretne nagyon. A cég mögötti tulajdonosi körben akad baranyai szál is és fideszes érdekeltség, állami nyomásgyakorlásról is hallani, ezekről bővebben ebben a cikkben lehet olvasni:

Helyi népszavazást írhatnak ki a madocsai kavicsbánya ügyében

Sokaknak nem tetszik a Tolna megyei Madocsán, hogy a település határában nyitnának kavicsbányát, ahonnan az anyag többek közt a paksi atomerőmű bővítésére utazna. Úgy tűnik, az ellenállás miatt helyi népszavazást írhatnak ki. Kavicsbányát szeretne nyitni a tolnai Madocsa határában egy szekszárdi cég, a kibányászott anyagot építkezésekhez használnák fel, leginkább a közeli Paksi Atomerőmű bővítéséhez.

A tiltakozók március 7-én kezdeményezték a helyi népszavazás kiírását, amit a helyi választási bizottság április 20-án engedélyezett. Madocsán 1578 fő a választópolgárok száma, így a helyi népszavazás kiírásához 316 lakos aláírására volt szükség a vonatkozó helyi rendelet szerint. A kezdeményezők március 14-én 126 ívet adtak le, amin 1139 aláírás szerepelt.

A dokumentumok (itt és itt) szerint a június 10-re kitűzött helyi népszavazáson két kérdésben dönthetnek a madocsaiak:

Támogatja-e Ön, hogy Madocsa Község közigazgatási területén homok- és kavicsbánya létesüljön?”

„Akarja-e Ön, hogy Madocsa Község Önkormányzatának Képviselőtestülete a településrendezési tervében tilalmazza a kavics- és homokbányászatot érintő külszíni bányatelek nyitását illetve fektetését Madocsa közigazgatási területén?”