A Kúria szerint is választási csalás történt Pécsen

2018. május 2. 11:36 2018. máj. 2. 11:36

Április végi döntésében mondta ki a Kúria, hogy Pécsen a 040-es szavazókörben választási csalás történt. A Kúria pártot nem nevezett meg, de a Pécsi STOP még a választás napján írta, hogy a Fidesz érdekében történhetett a mismásolás.

Választási csalás történhetett az egyik pécsi szavazókörben - írta meg az Átlátszó a Kúria április 27-ei határozata nyomán.

A határozat szerint a 040-es szavazókörben sérült a választás tisztasága, erről az egyik szavazóköri delegált még a választás napján jegyzőkönyvet vett fel.

Mint a Pécsi STOP anno április 8-án megírta, Pécs-kelet egyik szavazóköre közelében (amely a Baranya 1-es választókörzetbe tartozott) készült hangfelvételen arról beszélnek szavazópolgárok, hogy a nagybátyjuk amolyan "fuvaros”, és pénzt kapott azért, hogy elvigye őket szavazni, természetesen a Fideszre - írtuk akkori cikkünkben.

Az Átlátszó arról is írt, hogy volt egy másik eset is abban a szavazókörben, amikor egy fiatalember segítséget kért a delegáltaktól, mert a szavazólapon nem találta meg Hoppál Pétert, pedig neki rá kell szavaznia, azt mondták neki, és azért kapott fizetséget. Az hamar kiderült, hogy az 1-es választókörzetbe tartozó szavazókörben olyan szavazólapot nem fog találni, amin Hoppál neve szerepel, csak olyat, amin Csizi Péteré van rajta.

Az ügyről hivatalos jegyzőkönyv nem, csak egy nem hivatalos jegyzőkönyv készült, a szavazóköri MSZP-delegált Konkoly-Thege Júlia pedig a TASZ-hoz fordult segítségért.

"A beadvány szerint a választókerületben „egyes választópolgárokat anyagi ellentételezéssel úgy befolyásoltak, hogy választójogukat egy meghatározott jelölt és jelölőszervezet javára éljenek, a visszaélést szervezők pedig ezen cél megvalósításához segítséget nyújtottak [valamint] dokumentálták és ellenőrizték egyes választópolgároknak a választáson való részvételét.”

A fentiek alapján Konkoly-Thege Júlia kérte, hogy a választási bizottság állapítsa meg a jogsértést – sérült a választás tisztasága, az önkéntesség és a jóhiszemű joggyakorlás alapelvi követelménye -, és semmisítse meg a szavazóköri eredményt, rendelje el a szavazás megismétlését" - olvasható a cikkben.

Ezt első körben a helyi választási bizottság elutasította, mert semmilyen szabálytalanságot nem láttak a két esetben (az sem volt szerintük szabálytalan, hogy valaki a szavazókörben kijelentette: azért fizettek neki, hogy Hoppál Péterre szavazzon).

A TASZ és a delegált fellebbezést nyújtott be a Nemzeti Választási Bizottsághoz, ám azok egyhangúan a helyi választási bizottság elutasítását tartották fenn.

Mindezek után már csak a Kúria maradt, mint fellebbviteli szervezet, amely végül a következő határozatot hozta az Átlátszó cikke szerint:

A Kúria a Nemzeti Választási Bizottság 914/2018. számú határozatát – az OEVB 63/2018.(04.14.) számú határozatára is kiterjedően – megváltoztatja, megállapítja, hogy az országgyűlési képviselők 2018. évi választásának napján a pécsi 040. számú szavazókörben sérültek a választási eljárásról szóló 2013. évi XXXVI. törvény 2. § (1) bekezdés a), b) és e) pontjaiba foglalt, a választás tisztasága, az önkéntes részvétel, a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás alapelvi rendelkezések, ezt meghaladóan az NVB határozatát helybenhagyja.

Az Átlátszó szerint ez az első eset, ahol a "telepeken élő roma szavazópolgárok szervezett szállítását" sikerült bizonyítani.