Folytatódik a költségvetési csalással vádolt siklósnagyfalui polgármester pere

2018. május 3. 15:33 2018. máj. 3. 15:33

Május 10-én ismét a bíróság elé kerül Kosztics József és társainak ügye, mely 2011-ig nyúlik vissza, és az érintetteket többek között költségvetési csalással vádolják.

A Siklósnagyfalut 2011 óta vezető Kosztics József ügyéről már korábban is írtunk, utoljára akkor, mikor 2017 év végén újrakezdték a pert.

Most a Pécsi Törvényszék tájékoztatása szerint folytatódik a tárgyalás, méghozzá május 10-én. A törvényszék felidézte, a vádlott polgármester által vezetett Siklósnagyfalu önkormányzata 2011-ben több pályázatot is benyújtott különböző minisztériumokhoz.

A Nemzeti Erőforrás Minisztériumához 2011. évben beterjesztett pályázattal az önkormányzat 17 millió forint támogatást igényelt, a község alsó tagozatos iskolájának újraindítása címén.

A támogatási szerződés megkötését követően a polgármester megállapodott a II. rendű vádlott által vezetett gazdasági társasággal a kivitelezési munkák elvégzésére. A megállapodás megkötésekor ezen gazdasági társaság nem létezett, azt utólagosan hozták létre valótlan tartalmú számlák létrehozására.

A II. rendű vádlott cége nevében közel 4 millió forint összegben állított ki számlát, emellett a polgármester egy másik kft-től is beszerzett 3,6 millió forint kifizetéséről szóló számlát, melyek szerint a cégek az iskola felújításában részt vettek, ott munkát végeztek. A polgármester ezen számlákat a minisztériumhoz benyújtotta, ahonnan támogatásként 7,6 millió forintot kifizettek. Ezen számlák azonban valótlan tartalmúak voltak, ugyanis a munkákat már korábban, más cégek elvégezték, ami után az önkormányzat korábban már igénybe vett állami támogatást.

Itt még nem volt vége a turpisságnak

A polgármester ezen felül a Baranya Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjával is kötött szerződést a kistérségi startmunka mintaprogramban való részvételről. Ezen pályázattal kapcsolatban a polgármester szintén benyújtott a II. r. vádlott által kiállított valótlan tartalmú számlákat, mely alapján jogosulatlanul vettek igénybe 7,8 millió forint támogatást.

A pályázatokon kívül a polgármester mintegy 5 millió forintot vett fel az önkormányzattól mely vonatkozásában a II. r. vádlott cége által kiállított valótlan tartalmú számlákat helyezte az önkormányzat könyvelésébe. Ezen számlák földmunkákról, építési tevékenységről szólnak, mely munkákat azonban a II. r. vádlott cége nem végezte el.

A polgármester által elkövetett bűncselekményekben a vádlott-társak bűnsegédként vettek részt - áll a tárgyalási jegyzékben, mely szerint a tárgylást 2018. május 20-án folytatják.