Egyelőre nem tudni, ki lesz Nagy Csaba helyett az új megyei elnök

2018. május 5. 10:25 2018. máj. 5. 10:25

Mivel Nagy Csaba országgyűlési mandátumot szerzett, a törvények szerint már nem lehet megyei közgyűlési elnök, a két pozíció ugyanis összeférhetetlen. Egyelőre nem tudni biztosan, ki ülhet a helyére, de a megyei közgyűlés tagjai közül fogják megválasztani.

A tavaszi országgyűlési választás Baranyából is visz új embereket a Parlamentbe, ilyen lesz a független Mellár Tamás, az LMP-s Keresztes László Lóránt, és nem utolsó sorban Nagy Csaba is, aki 2014-18 között a megyei közgyűlés elnöke volt. (Bár Nagy amolyan régi-új embernek számít, hiszen 2010-14 közt is volt már országgyűlési képviselő a pécsi alpolgármestersége mellett.)

A Pécsi STOP még április 18-án kereste meg az ügyben a Baranyai Megyei Önkormányzatot, hogy mi várható Nagy Csaba parlamenti mandátumszerzése után.

Az önkormányzat válasza szerint az egyéni országgyűlési képviselővé választása és az Országgyűlés alakuló ülésén a képviselői eskütétele miatt Nagy Csaba nem lehet egyszerre megyei elnök és képviselő, a két pozíció ugyanis összeférhetetlen a hatályos törvények értelmében.

"Az összeférhetetlenséget a képviselő-testülethez intézett lemondó nyilatkozatával szüntetheti meg. Az elnök tisztsége az általa meghatározott, a lemondást követő egy hónapon belüli időpontban, ennek hiányában az írásbeli nyilatkozat átvételének napjával szűnik meg" - írták válaszukban.

Arra is rákérdeztünk, hogy van-e már kiszemelt utód posztra, és ha igen, kicsoda, valamint arra is kíváncsiak voltunk, miképp is zajlik a szavazás.

A Baranya Megyei Önkormányzat válaszában leírta, a megyei közgyűlés elnökét a közgyűlés a megyei képviselő-testület saját tagjai közül titkos szavazással választja meg.

Arra a megyei önkormányzat már nem válaszolt, hogy van-e kiszemelt utód, azonban a kormánypárti hírek frontján jól értesült Pécsi Újság.hu nemrég arról cikkezett, hogy már lezajlott az egyeztetés, és Madaras Zoltán szigetvári fideszes megyei képviselőt fogja javasolni pártja a posztra.