Eljárás indult a ZSÖK ellen, mert nem adtak ki helyiséget az üldözött pécsi alapítványnak

2018. május 5. 16:40 2018. máj. 5. 16:40

Márciusban a ZSÖK nem adott ki rendezvényhez helyiséget az Emberség Erejével Alapítványnak, a szervezet emiatt az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz fordult.

Még márciusban történt, hogy az Emberség Erejével Alapítvány Pécsen egy rendezvényhez termet szeretett volna bérelni a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft-től, mivelhogy januárban is tarthattak rendezvényt egy ZSÖK alá tartozó intézményben.

Márciusban azonban már csak azt a választ kapta az alapítvány a ZSÖK-től, hogy tekintettel a pécsi közgyűlés által elfogadott decemberi határozatra, nem adnak ki nekik termet a jövőben.

Az alapítvány már decemberben fontolgatta, hogy jogi lépéseket tesz a helyi fideszes politikusok (Páva Zsolt és Hoppál Péter), valamint az önkormányzat ellen, ugyanis a közgyűlés a fideszes többségnek köszönhetően egy kvázi kitiltó határozatot hozott az alapítvány ellen. Januárban aztán el is indult a per, az első tárgyalási napot április végén tartották, ahol elképesztő érvekkel védték a fideszes politikusokat - erről bővebben itt olvashatnak.

Az Emberség Erejével Alapítvány május elején a ZSÖK kapcsán a TASZ (Társaság a Szabadságjogokért) segítségével az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz fordult, hogy a hatóság tiltsa el a jogsértéstől a ZSÖK-öt, valamint bírságot is szabjon ki az önkormányzati társaságra.

A TASZ a honlapján arról írt, az eljárás már megindult, a hatóság felkérte a feleket a nyilatkozattételre.

A ZSÖK áprilisban indoklás nélkül visszamondott egy fővárosi színdarabot, amelyben Alföldi Róbert, a Nemzeti Színház volt vezetője is játszik. Vincze Balázsnak, a ZSÖK vezetőjének azóta sem sikerült indokot találnia a lépésre a közvélemény előtt, a Független Előadó-művészeti Szövetség (FESZ) pedig nyílt levélben ítélte el Vincze húzását.