Népszavazással mentek neki a fogyatékkal élőknek Tolnában

2018. május 7. 12:26 2018. máj. 7. 12:26

Fogyatékkal élőkkel szemben írtak ki helyi népszavazást Tolnanémediben, ugyanis sokan nem szerették volna, hogy beköltözzenek a településre. A népszavazás elbukott.

Vasárnap helyi népszavazást tartottak Tolnanémediben, ugyanis többen nem szerették volna, ha foglalkoztató házat és négy szállást építettek volna ki a településen enyhe vagy középsúlyos értelmi fogyatékos fiataloknak.

A 24.hu cikke szerint "négy, különálló épületben összesen 48 személyt helyeznének el alapos előkészítés és beszoktatás után, a foglalkoztatóba pedig még egyszer ennyi érintettet hoznának minden nap a közeli települések támogatott lakhatást nyújtó otthonaiból." A cikk szerint nagyrészt uniós forrásból menne a fejlesztés, a felajánlott öt telek az önkormányzat tulajdona maradna, ráadásul még munkahelyeket is hozna a legalább 500 millió forintos beruházás, ami "a jövőbeni uniós pályázatoknál pozitívabb elbírálást" jelentene.

Mindezek ellenére május 6-ára helyi népszavazást írtak ki a településen, a kezdeményezést a korábbi polgármester Miklós Lajos indította, állítása szerint a tolnanémediek kérésére, akik nem szeretnének fogyatékkal élőket a településre, mert veszélyesnek tartják őket. A népszavazás célja az volt, hogy az önkormányzat ne adja át az otthonok számára az üresen álló telkeket.

Terjedt olyan névtelen szóróanyag a településen a 24.hu cikke szerint, amelyen állítólag a helyi lakosok véleménye volt olvasható:

Eddig sokan a migránsoknak ágyaztak meg, most meg megágyazunk a zártosztályosoknak?

Ezzel lesz munkahely? Nekik lett, nekünk nem. Igazságtalan.

A menyem szószerint azt mondta, hogy felejtsem el az unokák nyaralását, nem hozza ide prédának őket.

A jelenlegi polgármester Vígh László szerint a helyi népszavazás 900 ezer forintos költségéből egy jelentősebb járdaszakaszt is fel lehetett volna újítani. A polgármesternek a felesleges pénzkidobáson túl az is fájt, hogy ismeretlen személyek azt terjesztették, valakinek anyagi érdekeltsége fűződik ahhoz, hogy megépüljön a fogyatékkal élők szállása.

A népszavazás végül érvénytelen lett, a 24.hu cikke szerint "a 861 választásra jogosultból 184-en mentek el szavazni, ezzel meg sem közelítették az 50%+1 fős érvényességi küszöböt. 161-en szavaztak arra, hogy az önkormányzat ne adja használatba a telkeket a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóságnak."

Az intézményi férőhelykiváltás - a nagyobb, kórházszerű bentlakásos intézményeket kisebb befogadóképességű lakóotthonokra cserélik - régóta húzódik, az Európai Unió 77 milliárd forintot biztosított a célra.

(Címlapi kép: részlet a 24.hu videójából.)