Már csak egy nap van a választási plakátok eltávolítására

2018. május 7. 15:17 2018. máj. 7. 15:17

Május 8-án délután négy óráig kell eltávolítani a választási plakátokat a pártoknak és jelöltjeiknek a törvény értelmében. Ha a határidő után is maradnak közterületen választási anyagok, akkor az azokat eltávolító önkormányzat a munkát kiszámlázhatja a pártoknak.

Április 8-án tartották a négyévente esedékes országgyűlési választást idén, melyet a Fidesz nyert megint, bár Pécsen a független Mellár Tamással szemben vereséget szenvedett a kormánypárti Csizi Péter, aki végül országos listáról sem jutott be a Parlamentbe.

A választásról szóló törvény értelmében a pártoknak, jelölőszervezeteknek és képviselőjelölteknek a választás napjától számítva egy hónapja van arra, hogy a közterületen található plakátjaikat eltávolítsák. A jogszabály szerint a plakátot annak kell eltávolítania, aki azt elhelyezte, vagy akinek érdekében elhelyezték.

A határidő május 8-án délután 16 órakor jár le.

Ha valaki, vagy valamely párt eddig az időpontig nem távolítja el a közterületekről a plakátjait, úgy az önkormányzatnak joga van arra, hogy a plakátok leszedésének költségeit kiszámlázza a pártok felé.

Mellár Tamásnak egyébként már a választás előtt ismeretlen személyek mintegy 400 hirdetőtábláját tulajdonították el - előre megspórolva neki a levételt.