Nemzetközi rangsor: visszaesett a PTE

2018. május 10. 11:30 2018. máj. 10. 11:30

A 127. helyre sorolták a pécsi egyetemet a Times Higher Education Emerging Economies University Rankings elnevezésű, ötven fejlődő ország felsőoktatási intézményeit összevető nemzetközi rangsorban. Ez - dacára a PTE derűs közleményének -, öt hellyel rosszabb a tavalyinál. A pozícióvesztés sorsában a Pécsi Tudományegyetemmel még több tucat kelet-európai felsőoktatási intézmény osztozik, köztük magyarokkal is.

A Times Higher Education (THE) Emerging Economies University Rankings egy olyan nemzetközi rangsor, mely ötven fejlődő ország felsőoktatási intézményeit veti össze. A rangsort, melyen több magyar egyetem is megtalálható, most publikálták. A Pécsi Tudományegyetem a 127. helyre került, aminek egy optimista közleményben örült az intézmény csütörtök reggel.

A közleményben azonban nem esik arról szó, hogy a PTE öt helyet rontott a Times Higher Education tavalyi rangsorához képest.

Ezt a Qubit.hu írta meg a nemzetközi rangsort elemző cikkében. A lap szerint magyar viszonylatokban egyedül a Semmelweis Egyetem tudott javítani, az a 61. helyre került. Az ELTE 8 helyet rontva került a 131. helyre, a Szegedi Tudományegyetemet pedig 27 hellyel sorolták hátrébb, így az a 156. helyen állt meg.

A Times világranglistáján a legjobb ötszázba egyedül a Semmelweis Egyetem került be. Az ELTE, a PTE és az SZTE a legjobb 800-ba, míg a Műegyetem, a Debreceni és a Corvinus Egyetem a legjobb 1000-be fért csak be.

A Qubit.hu megjegyzi, nem magyar sajátosság a pozícióvesztés:

a tavaly a listára felkerült 45 kelet-európai egyetemből 42 jó néhány helyet visszacsúszott, javítani a Semmelweis Egyetem mellett csak a Ljubljanai Egyetemnek és a cseh Masaryk Egyetemnek sikerült, előbbi hat, utóbbi 13 helyet javított pozícióján.

A lista készítésében közreműködő brit oktatási szakértő, Phil Baty szerint az európai intézmények alulteljesítése „nagy csalódás” - áll a cikkben. A régió egyetemeinek „autonómiára, szabadságra és támogatásra lenne szükségük” ahhoz, hogy kihasználhassák a felsőoktatás fejlesztésében rejlő globális lehetőségeket.

A cikk kitért arra is, hogy a visszaesés a műszaki és technológiai képzést nyújtó intézmények esetében a leginkább szembetűnő, ami összeurópai tendenciának bizonyult. A budapesti Műegyetem 46 hellyel csúszott vissza, míg a Cseh Műszaki Egyetem 49, a Varsói Műszaki Egyetem 64 pozíciót veszített.