A Fidesz senkit sem hagy a sajátjai közül az út szélén - talán még Csizit sem

2018. május 10. 15:24 2018. máj. 10. 15:24

Nemcsak a miniszterek, államtitkárok és helyettes államtitkárok lesznek újak a IV. Orbán-kormányban, de a megyei kormányhivatali vezetőknek és miniszteri és egyéb biztosoknak is lejár a mandátuma a leköszönő kormánnyal együtt. Így azonban több hely is felszabadul a kiesett fideszeseknek, köztük akár Csizi Péternek is.

Senkit sem hagynak az út szélén - ha fideszes

A hvg.hu cikke szerint nemcsak a minisztereknek, államtitkároknak és helyettes államtitkároknak jár le a megbízatása az új Orbán-kormány megalakulásával, de "a fővárosi és megyei kormányhivatalokat vezető húsz kormánymegbízotté is, nem is beszélve az öt miniszterelnöki biztosról, tizennyolc miniszterelnöki megbízottról, tizenkét kormánybiztosról, több mint hetven miniszteri biztosról és tizenkilenc (a Miniszterelnökséghez tartozó) megyei fejlesztési biztosról, akik mind-mind az előző kormánytól kapták és csak annak megszűnéséig őrizhetik pozíciójukat."

Ám azt már most látni, hogy a Fidesz nem fogja elengedni a Parlamentből kiesők kormánypárti képviselők kezeit, a lap szerint Gulyás Gergely előző frakcióvezető már többektől megkérdezte, mik a tervei a továbbiakban.

A 2010-14 közti Fidesz-kormány kiesői is jól futottak a 2014-18 közti kormány alatt is (igaz, 2014-ben az előzőleg 1990 óta 386 fős országgyűlést 199 fősre csökkentették), 2015-ben a Ténytár blog szedte össze, hogy a kiesőkből hogy lettek államtitkárok, helyettes államtitkárok, kormánymegbízottak, kormányhivatal és járási hivatalvezetők, tanácsadók, sportszövetségi vezetők, nagykövetek, stb.

A hvg.hu cikke szerint a távozó országgyűlési képviselők három hónapig még meg fogják kapni tiszteletdíjukat az új országgyűlés alakuló ülésétől számolva, viszont a mandátumuk megszűnése után már olyan tisztségeket is vállalhatnak, amire összeférhetetlenség vonatkozott országgyűlési képviselőségük alatt.

Csizi Péterből akár még bármi is lehet

A Pécsi STOP jó egy hete kereste meg Csizi Péter kieső fideszes parlamenti képviselőt, hogy mik a tervei a továbbiakban - választ cikkünk megjelenéséig nem kaptunk tőle.

Mint ismert, Csizi 2013-14 közt megyei útügyi biztosként is szerepelt, regnálása alatt is sokszor be lettek ígérve az M6-os és M60-as folytatásai, amik azóta sem készültek el. Emellett a Modern Városok Programban az egyetemi és városi fejlesztések körül legyeskedett sokat. Ezek alapján akár megyei fejlesztési biztos is lehet (a posztot a 2014-18-as kormány alatt Hargitai János honatya vitte), de a megyei kormányhivatal élére is beejtőernyőzhet, vagy ha beéri kisebbel, akkor kaphat egy járást.

Szóval a helyzet egyelőre nyitott, és hát vélhetően a több éves parlamenti, alpolgármesteri szakértelmet sem hagyják elveszni.