A PTE nem mondja meg, melyik cég dobhatta ki az utcára az idős, súlyos beteget

2018. május 11. 12:02 2018. máj. 11. 12:02

A Pécsi Tudományegyetem a hatályos adatvédelmi szabályozásra hivatkozva nekünk nem adta ki, melyik betegszállító cég dolgozói rakhatták ki és hagyhatták magára az utcán az idős, magatehetetlen beteget hétfőn este Pécsett, akit már vérző sebekkel a szomszédja vitt fel a másodikra.

Amint azt hétfőn este megírtuk, magatehetetlen, súlyos beteg idős férfit rakhattak ki a betegszállítók az utcára Pécsett, Kertvárosban. A történetet az idős ember végtelenül felháborodott szomszédjától tudjuk, akihez az utcáról csengettek be. A 68 éves, súlyosan beteg bácsit a földön fekve találták meg járókelők, több horzsolt-zúzott sebet is szerzett addigra. A földszinten élő férfi az ölében vitte fel a másodikra az ötven kilós, meggyőződése szerint haldokló szomszédját.

Lapunknak a buszsofőrként dolgozó szomszéd leszögezte: addig nem nyugszik, amíg nem deríti ki, ki tette ezt idős szomszédjával.

A Pécsi STOP a PTE-hez fordult, mivel a bácsit az egyik klinikán kezelték aznap. Azt szerettük volna megtudni, hogy melyik cég szállíthatta haza, vagy hát majdnem haza az idős beteget hogy az eset nyomán indult-e vizsgálat, hogy milyen részletességű szerződést kötnek a betegszállító társaságokkal.

Ám nem sok mindent tudtunk meg: a céget nem adhatják ki, vizsgálat, illetve szerződés felülvizsgálat nem történt, vagy nem kötötték az orrunkra.

A PTE válaszát alább szerkesztetlen formában közöljük:

„A hatályos adatvédelmi szabályozás alapján nem áll módunkban kiadni a beteg állapotára, betegségére, kezelés körülményére, az őt hazaszállító cég adataira vonatkozó információt. Ezeket az adatokat csak a betegnek, vagy az általa teljes bizonyító erejű magánokiratban meghatalmazott személynek adhatjuk ki.

Baranya megyében jelenleg 4 Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő által finanszírozott betegszállítási szolgáltató működik, akik a felnőtt betegeket a PTE KK intézményeiből térítésmentesen haza szállíthatják. A 4 szolgáltató: Betegtaxi Kft., Pécsi Tudományegyetem , SAN-AT Betegszállító Kft., Szigetvári Kórház (forrás: NEAK honlap). A Pécsi Tudományegyetem ezt a finanszírozott tevékenységét a SAN-AT Betegszállító Kft. közreműködésével végzi. A közreműködői szerződés alapján a közreműködő a tevékenységét a mindenkor érvényes szakmai, etikai szabályok betartásával, szakmai kompetenciájának megfelelően végzi. A betegszállításra vonatkozó szabályokat az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvény, a betegszállításról szóló 19/1998. (VI. 3.) NM rendelet, illetve a finanszírozási jogszabályok (1997. évi LXXXIII. törvény, 43/1999. (III. 3.) Korm. rendelet) tartalmazzák. Amennyiben a betegszállító szolgálat munkatársa egészségügyi szakdolgozó, úgy vonatkoznak rá a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara Etikai Kódexében rögzített etikai szabályok is.”

Igen ám, de:

  • 1. Az idős férfi szívességi lakáshasználóként él egy lakásban, legközelebbi és tudomásunk szerint egyetlen hozzátartozója Szekszárdon él, nem tartják a kapcsolatot, így alighanem nem lesz, aki ezt az adatot kikérje a klinikától.
  • 2. Ha a hétfő esti szállítást a megbízott cég „a mindenkor érvényes szakmai, etikai szabályok betartásával, szakmai kompetenciájának megfelelően” végezte, akkor megesszük a kalapunk.
  • 3. Nem vagyunk egészségügyi szakjogászok, de itt azért, mivel az idős férfi vérzett, amikor megtalálták az utcán, némi etikai vétségnél több is történhetett. Láthatóan még sincs semmilyen következménye.