Szovjet tányérsapka egy holland pécsin - Wintermans ellen ágál a Fidesz

2018. május 11. 17:30 2018. máj. 11. 17:30

Pénteken délután Simon Wintermans pécsi holland civil ellen tartott sajtótájékoztatót a helyi 56-osok szövetsége és egyetemisták egy csoportja. Az ok: Wintermans felrakott egy képet magáról, amin szovjet tányérsapkában és zubbonyban látszik. Wintermans elmesélte a Pécsi STOP-nak a kép keletkezésének történetét, és hozzátette, nem lepődött meg a Fidesz húzásán.

Május 11-én pénteken délután tartott a Széchenyi téren Pécsen sajtótájékoztatót a helyi 56-osok szövetsége, valamint néhány aggódó, magukat egyetemistának valló személy Simon Wintermans ellen.

Az eseményre a pécsi sajtó ellenzékibb részét megint nem sikerült a szervezőknek meghívniuk, de a helyi kormánypárti médiarészleg teljes létszámban képviseltette magát, valamint odavetődött a Szabad Pécs is, ők egy videót közöltek az eseményről.

Szabad Pécs

Frissítés: Beszéltünk Simon Wintermans-szal, a profilképét április 9-én változtatta meg, és ennek bizony története van - Hamarosan újabb élő videóbejelentkezéssel meséli el a Szabad Pécs, miről is...

Wintermans - aki a választás utáni első és második pécsi tüntetésen is felszólalt (utóbbit ő szervezte) - ellen azért volt ez az akció, mert feltett a Facebook-ra egy képet magáról, amin egy szovjet katonai zubbonyban és tányérsapkában látható.

Az 56-osok nevében beszélő idősebb férfi szerint felháborító, hogy valaki úgy vállal közszereplést, hogy rajta egy szovjet katonai egyenruha van, amin pedig vörös csillag, azaz önkényuralmi jelkép látható. (Nem tudjuk, hogy ők ugyanazok az 56-os szervezet-e, amely Mellár Tamás ellen is felszólalt már az önkormányzati médiában - a szerk.)

A nagyon aggódó egyetemisták csoportja nevében Vezér Tamás beszélt (illetve egy papírlapról olvasott fel), aki sajnálatosnak és felháborítónak tartja azt, hogy Simon Wintermans szovjet egyenruhában a közösségi oldalon buzdít a "törvényesen megválasztott magyar kormány" ellen. Vezér szerint Wintermans nem ismeri a magyar történelmet, és az is felháborító, hogy sajtótermékek ellen ágál, és azok ellehetetlenítését kívánja.

Vezér arról is beszélt, hogy Simon Wintermans szovjet egyenruhában vonult fel (???? - ezt honnan vették? - a szerk.), ezért bocsánatkérését várnak el tőle a kommunista diktatúra áldozatai felé. Ha ennek nem tesz eleget, akkor "hajlandóak lesznek feljelentést tenni" Wintermans ellen tiltott önkényuralmi jelkép használata miatt.

A Szabad Pécs rákérdezett Vezérnél, hogy nem idéz-e nekik rossz emlékeket a Figyelő Soros-listázása, de az egyetemista (aki a közéletért aggódik) nem kívánt válaszolni. Ugyanezt a kérdést az 56-osok helyszínen lévő képviselője is megkapta, szerinte nem aggályos a listázás, vállalja fel mindenki, amit tesz.

Wintermans: várható volt, hogy ez lesz

A Pécsi STOP megkereste Simon Wintermanst az eset után.

Wintermans elmondta, különösnek találja az időzítést, hiszen előtte mintegy fél órával volt Páva Zsolt polgármesternél, hogy az előző tüntetésen az önkormányzati média ellen készült petíciót átadja. Mint mondta, kulturáltan elbeszélgettek a polgármesterrel, ahogy azt európai módon illik, aztán erre fél órával meg ellene tartottak sajtótájékoztatót.

Ugyanakkor a jelenségen nem csodálkozik - magyarázta -, beindult ellene a fideszes propaganda, és most kommunistázzák. Szerinte ez is csak azt bizonyítja, hogy a kormánypropaganda egyre nagyobb befolyással bír az emberekre. Hozzátette, ő anno sokat tett Pécsért, például amikor 13 ezer kilométert biciklizett az EKF kapcsán, a város is támogatta - most meg demonstrálnak ellene.

Lapunknak elmondta, kereszténydemokrataként áll a világ elé, és a nyilvánosság majd eldönti, hogy akkor ő most kommunista-e, vagy sem.

A Pécsi STOP megkérdezte az ominózus fotóról is Wintermanst, aki elmondta, még a berlini fal leomlása előtt, a Teleki-expedíció centenáriuma (1987) után egy évvel volt még három szabad hónapja, mielőtt be kellett vonulnia 23 évesen a holland hadseregbe sorkatonának. Ekkor hallott egy lehetőségről, hogy 100 dollárból tud venni retúrjegyet Budapest-Moszkva-Peking távra (a transzszibériai expresszre), amit ki is használt nem sokkal a bevonulása előtt.

A fotó pedig úgy esett meg, hogy Irkutszkban a hálókocsit egy szovjet hadnaggyal osztotta meg, és egyik este megkérte, hadd vegye föl a zubbonyt és a tányérsapkát, és készítsen róla a hadnagy egy fotót, ami meg is lett.

A fényképet - mint a Pécsi STOP-nak elmondta - április 9-én töltötte fel a Facebookra, mert úgy érzi, egyre inkább egy ilyen jellegű berendezkedés irányába mennek a dolgok Magyarországon is.