A Kultúra Városa: sót tárolnak majd a szobrászok munkacsarnokában

2018. május 12. 12:50 2018. máj. 12. 12:50

Kidobja az önkormányzat a Bázis Szobrász Egyesületet arról a telephelyről, amelyet 2003 óta használhattak. A művészeknek június 15-ig van idejük összepakolni. Ugyanakkor az egyesület vezetője arról ír, hogy megegyeztek az önkormányzattal, maradhatnak a telephelyen.

Felmondja a pécsi önkormányzat a Bázis Szobrász Egyesülettel kötött haszonkölcsön szerződését, erről a kulturális bizottság után még a közgyűlésnek is döntenie kell.

Az erről szóló, Páva Zsolt által szignózott előterjesztés szerint a Bázis Szobrász Egyesület 2003 óta használt ingyenesen a Verseny utca 19-ben egy nyitott, 890 négyzetméteres csarnokot és egy irodát.

A dokumentumban az is olvasható, hogy a szerződést többször módosították, jelenleg határozatlan időre szóló haszonkölcsön szerződés volt érvényben az önkormányzat és az egyesület között. Viszont a szerződésben az is szerepel, hogy a kölcsönadó a kontraktust 15 napos hatállyal felmondhatja, és ilyen esetben csereingatlant sem kell adnia.

Az önkormányzat 2017-ben ingyenes használatba adta a BIOKOM-nak az egész területet (plusz a közterület-felügyelet ott tárolja az elvontatott gépkocsikat), a városüzemeltetési társaság pedig a nyílt csarnokban a téli síkosságmentesítéshez szükséges sót akarja tárolni.

"A közgyűlés szándékának megfelelően a városüzemeltetési feladatok ellátásához szükséges ingatlan társaság részére történő biztosítása elengedhetetlenné teszi a haszonkölcsön szerződés megszüntetését. Így az ingatlan a továbbiakban kizárólag a városüzemeltetési és irattározási közfeladatok ellátására kerül hasznosításra" - olvasható az előterjesztésben.

Az egyik mellékletben az is szerepel, hogy június 15-ei határidővel fogják felmondani a szerződést.

Már a pénteken megjelent előterjesztés előtt is lehetett hallani az ügyről a városban, Böszörményi István szobrász a hét elején a Facebook-oldalán ki is fakadt rajta, egyben elkezdte megszervezni a szobrai elszállítását. Akkor azonban az egyesület még tárgyalásban volt az önkormányzattal, az egyesületi elnök Pál Zoltán pedig arról írt szombaton Böszörményi Facebook-oldalán, hogy megegyeztek az önkormányzattal, "Bázis Egyesület marad a telephelyén".

Mivel az előterjesztés még nem került le a napirendről, így egyelőre biztosan nem lehet tudni, hogy akkor most mi is a helyzet az ügyben. A Pécsi STOP megkereste az önkormányzatot, ha válaszolnak, újra jelentkezünk.