Szégyen, jogszabályok, emberség

2018. május 15. 08:36 2018. máj. 15. 08:36

Nagy purpárlé keletkezett az estből, amikor egy ellenőrpár egy héten belül kétszer is megbüntette ugyanazt a pécsi kislányt, ugyanazért az elhagyott diákigazolványért. Alighanem van még miről beszélni a történtek kapcsán – tudta, hogy ugyanez egy hatéves kislánnyal is megtörténhetett volna?

Jókora hullámokat vetett a cikk, amelyben arról írtunk: gyakorlatilag ugyanaz az ellenőr egy héten belül kétszer is fülön csípte ugyanazt a 13 éves pécsi kislányt, amiért nem tudta bemutatni ugyanazt a diákigazolványt.

Pécsi STOP.hu

Ehhez csak gratulálni tudunk:

Páva Zsolt polgármester már-már szokatlan eréllyel állt bele a történetbe, súlyos következményeket helyezett kilátásba, amennyiben kiderül, hogy a dolgozók visszaéltek a hatalmukkal. Információink szerint megdöbbentő sebességgel le is zajlott a belső vizsgálat, ami természetesen mindent rendben talált. Így a város első embere is azzal zárta le részéről az ügyet: amennyiben az utasok és az ellenőrök is a legnagyobb emberségességgel és tisztességgel járnak el egymás iránt, senkit nem ér sérelem, kellemetlenség.

Egy tökéletes világban ez így is lenne, egy annál is tökéletesebben meg nem is lenne szükség ellenőrre a buszokon.

Ámde van, ahogy viták is lesznek mindig. Ebben az esetben például az emberség és a jogszabályok minden áron való betartása és betartatása csaptak össze.

A jogszabályok közül ma a Biokom Nemzeti Fejlesztési Minisztérium által jóváhagyott üzletszabályzata a mérvadó a pécsi buszokon.

Szerencsére kevesen tudják, de ami megesett a 13 éves diákkal, megtörténhetett volna egy 6 éves kislánnyal is. 6 éves kortól díjköteles a buszozás Pécsen, innentől egészen 65 éves korig mindenkire ugyanazok a szabályok vonatkoznak.

Azaz, ha szigorúan a szabályokat nézzük, egy 6 éves gyereket ugyanúgy körbeállhatnak az ellenőrök, akár hetente, mint egy tinit vagy egy felnőttet, mert azt csinálta, amit minden valamirevaló hatéves: elhagyta a bármijét.

Vajon mit tenne a felbőszült szülő, ha a hatéves imádott gyereke otthonon könnyek között meséli, hogy „elkapták az ellenőrök”, és mindenki őt nézte a buszon, miközben a szégyen könnyeit nyelte?

A lapunkhoz forduló ellenőrök szerint 6-8 éves gyerekeket nem büntetnek meg, pedig megtehetnék. Jól van ez így? Tényleg az ellenőrök emberségére kell bízni egy ilyen döntést?

Persze máshonnan nézve felmerül az is: egy 13 éves lelki békéje kevesebbet ér, mint egy hatévesé?

A cetli, amit ilyenkor az ellenőrök az elcsípett diáknál hagynak elvileg mentesíti őt, ha összefut még egy ellenőrrel. Na de meddig? Mert hogy erről meg nem szól a jogszabály betűje, azaz megint az ellenőrre van bízva, hogy meddig türelmes. És hát ő is emberből van, nem valami népszerű a munkája, kap hideget-meleget, és akkor még nem támadták meg.

De azért legyen emberséges.

Meg azért a jogszabály is legyen betartva.

Ha ebben az ügyben szóról szóra betartották volna, akkor le kellett volna küldeni a kislányt a buszról. Esetleg hatósági segítséget kérni az azonosítására – bár itt azért nem fogalmaz annyira egyértelműen a Biokom szabályzata.

Ugyanakkor meg egy iskolatáskás kiskamaszról beszélünk, aki láthatóan suliba ment vagy onnan jött, alighanem diák, kétséget kizáróan tanköteles korú.

Nehéz, nagyon nehéz okosnak lenni ebben. Főleg akkor, ha a jogszabályok és az emberség csak egy nagyon szűk metszetben találkozik.