A mohácsi fideszes polgi durvább büntetést kapott, mint Orbán Viktor

2018. május 16. 11:45 2018. máj. 16. 11:45


Szekó József fideszes polgármestert 690, a lapkiadót 345 ezer forintra büntette a Nemzeti Választási Bizottság, mert kissé túltolták a fideszes propagandát a választások előtt a mohácsi önkormányzat lapjában. Elmentek a Kúriáig, és bár elképesztő érveket hoztak fel, ez most nem segített. A választást a Fidesz, ezt a kört Németh Imre és a törvény nyerte.

Amint arról beszámoltunk, a Nemzeti Választási Bizottság összesen egymillió forintot meghaladó büntivel honorálta Szekó József mohácsi fideszes polgármester és az önkormányzati hetilap azon igyekezetét, hogy a kormánypárt jelöltjét ajánlja a választópolgárok kitüntető figyelmébe az áprilisi választások előtt. Arról, hogy micsoda megállapításokat tettek az urak az ominózus, egy hirdetőújság betétlapjaként megjelenő hetilapban, külön is megemlékeztünk.

Azt azonban, hogy Szekó polgármester a kis lap címlapján jókora betűkkel ajánlja a választópolgároknak Hargitai Jánost, aki az amúgy csak négyoldalas újságban még kétszer tudott szöveggel és fotóval szerepelni, nem hagyta annyiban Németh Imre, a fideszes polgármester régi ellenlábasa, gyakorlatilag egyszemélyes ellenzéke.

A helyi választási bizottság csak részben találta megalapozottnak Németh beadványát, többek között azzal érvelt, hogy a lap csak „az elmúlt hét eseményeiről számolt be”. Bírság kiszabását sem tartotta szükségesnek, mert hát „a választási kampányból már csak néhány nap volt hátra, ezért az elkövetés ismétlődése kizárható”.

Németh viszont fellebbezett, a Nemzeti Választási Bizottság pedig már keményen odacsapott.

Szekó és a lap kiadója a Kúriához fordultak, ám nem jártak sikerrel, az helyben hagyta a döntést.

Hadd idézzünk pár izgalmas szösszenetet a polgármester képviselőjének felülvizsgálati kérelméből a végzés nyomán:

„A kérelmezők a hetilap, mint kiadvány vonatkozásában előadták, hogy az az önkormányzat kiadványa, amelyben egy adott párt vezető politikusa is jogosult nyilatkozni, elmondani véleményét, hogy milyen irányú politikai vezetést tartana megfelelőnek az ország érdekében.”

„Az érintett önkormányzat, egy FIDESZ vezette önkormányzat, amelynek testülete többségében semleges politikusokból áll ugyan, de a polgármester, aki választott tisztségviselő FIDESZ tag, így nem semleges a pozíciója, de jogszabály nem is írja elő, hogy egy polgármester, aki politikai párt tagja, annak semlegesnek kell lennie.”

„Kifejtették, hogy a polgármester akkor sértette volna meg a Ve. 2. § (1) bekezdés c) pontját, ha mások akadályoztatásával ellehetetlenítette volna a politikai versengést. Az érintett lap azonban bármelyik helyi önkormányzati képviselő párt számára adott lehetőség volt arra, hogy politikai nyilatkozatot tegyenek. Ilyen igényük azonban nem volt...”

„Sérelmezték azt a megállapítást, hogy a polgármester a tisztségét felhasználva kampányolt a FIDESZ jelölt mellett, ezzel szemben a polgármester csak aláírta neve mellé a tisztségét, amelyről egyébként a településen mindenki tud.”

Meg aztán rosszul esett a polgármesternek a büntetés mértéke is, mert „a miniszterelnököt az országos közpénzből működtetett médiában történt megjelenés miatt fele ekkora bírsággal sújtották.”

Ám ez mind nem segített.