Visszanyal a Fidesznek az elmúltnyócév

2018. május 16. 13:01 2018. máj. 16. 13:01

Tóth Bertalan pécsi szocialista politikus szerint úgy tesznek a fideszes politikusok, miniszterjelöltek, mintha most került volna a párt hatalomra. Mint mondta: az MSZP mindent megtesz azért, hogy az elmúlt 8 év örökségével szembesítsék a Fideszt. Sajtótájékoztatók során beszélnek a párt képviselői erről és az igazságtalanság felszámolásának lehetőségeiről.

A szocialisták parlamenti frakcióvezetője szerdai budapesti sajtótájékoztatóján annak kapcsán beszélt ezekről, hogy számos kérdésükre nem kaptak választ a miniszterjelöltektől. Akik között van, aki szerint a disznóhúst nemigen fogyasztó migránsok által elhagyott szendvics miatt van hazánkban sertéspestis-járvány. Van olyan, aki a paksi beruházásért felelős, bár nem biztos, hogy az megvalósul. Van olyan régi-új igazságügy-miniszter, aki kimondottan a bűnözők pártjára állt, amikor elutasította az európai ügyészség felállítását.

Az egyik legbűnösebb minisztérium és miniszter az EMMI és Balog Zoltán Tóth szerint. Balog, aki 6 év miniszterségéből arra a legbüszkébb, hogy nagypéntek munkaszüneti nap lett. A baloldali politikus szerint másra nem is nagyon lehet. Világszínvonalú egészségügyet ígért, de 30 ezren haltak meg gyógyítható betegségben. Tele voltak a híradók málladozó kórházakkal, Balog válaszul letiltotta az intézményvezetőket a nyilatkozattételtől.

Tóth Bertalan elmondta: ebben a hat évben vándorolt ki a legtöbb orvos és ápoló, nőtt a legjobban a háziorvosokkal ellátatlan körzetek száma. A pedagógusok is elhagyják a pályát, nőtt a funkcionális analfabéták száma és több tízezer gyereket tettek ki az iskolarendszerből a tankötelezettség leszállításával.

Kórózs Lajos, a Parlament népjóléti bizottságának elnöke beszélt arról, hogy Balog tervezett utódja, Kásler Miklós a szocialisták mely kérdéseire nem válaszoltak. Egyebek mellett nem derült ki, hogy hogyan szándékozik felszámolni a minisztériumban és háttérintézményeinél a korrupciót. A politikus utalt arra is, hogy több stadion épült, mint idősotthon.

A jelenség Pécsett sem új: amint probléma akad például a beázó kertvárosi iskolákkal, azonnal előkerül a szocialista városvezetés bűnbakként, mint – itt már – 9 éve nem a Fidesz vezetné a várost.