Földügyletek utáni nyomozás: hat éve lehetett tudni Baranyában, hogy gond van

2018. május 18. 13:51 2018. máj. 18. 13:51

Nyomozás indult a földet a gazdáknak! program kapcsán, az ügyben baranyai, tolnai és Fejér megyei szálakat is vizsgának. Baranyában 2012 óta lehetett tudni, hogy nincs minden rendben a pályázatokkal.

Pénteken derült ki, hogy a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) feljelentést tett a Fővárosi Főügyészségen, mert egy ellenőrzés során arra jöttek rá, hogy Tolna, Baranya és Fejér megyékben a jogszabályok megkerülésével köthették meg a szerződéseket a Földet a gazdáknak! programban. Az ügyészség az üggyel kapcsolatban nyomozást rendelt el, amelyet a Készenléti rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodája fog vinni, az első határidő június 17., ám a nyomozás meghosszabbítható.

Derék dolog ez, hogy egy állami szervezet magát ellenőrizte, és rájött, hogy valami nincs rendben a szerződésekkel, de azért álljunk meg egy szóra.

A Földet a gazdáknak! programot még a második Orbán-kormány (2010-14, a kétharmad első mennybemenetele) idején találták ki, ám már az elindulása után látszott, hogy nem a kisebb,. családi gazdálkodókat fogják ezzel megerősíteni, hanem a nagybirtokos zöldbárókat. Erről maga a vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára, Ángyán József írt levelében még 2012. januárjának közepén, egyúttal be is jelentette lemondását.

A lemondott államtitkár 2013-tól publikálta sorra a földpályázatoknál feltárt visszásságokat, vagyis az NFA-nak már akkortól minimum gyanús lehetett volna, hogy esetleg a lemondott államtitkár nem véletlenül írogatja azokat a jelentéseket a visszaélésekről, a nyertesek közti kapcsolatokról, összefonódásokról.

De nemcsak Ángyán József írt jelentéseket, a sajtó is utánament az ügyeknek, Baranya megyében például a Pécsi STOP és a Népszabadság írt elsőként a Sásd környéki gyanús földügyletekről és a Prettl-családról. Később ennek a környéknek az ügyeit több cikkben is boncolgattuk.

Ám Baranyában nemcsak ott voltak mutyizásra utaló jelek, hamar feltűnt az akkori megyei Fidesz-elnök jó ismerősének tartott Pintér Sándor is, a vállalkozó tarolt nagyokat a földpályázatokon, de a trafiküzletbe is beszállt, végül aztán biogázerőműre is nyert 625 millió forintot. 2015-ben aztán a lendület megszakadt, 2016 tavaszán már arról lehetett olvasni, hogy 63 milliós adócsalással vádolják a vállalkozót.

2013-ban újabb földterületeket pályáztatott meg az NFA Baranyában úgy, hogy azok bérleti szerződései még jó pár évig érvényben voltak, többen már akkor sejteni vélték, hogy tovább fog folyni a földek kormányközeli leuralása.

2014-ben is mentek még a pályázatok Baranyában, többek közt az azóta a rádiós piacon feltörő dr. Bíró Balázs, Csizi Péter ügyvédje is indult, de a mostanában hivatali visszaéléssel vádolt volt szigetvári fideszes polgármestert is a nyertesek között lehetett megtalálni.