160 ezernél is többen maradtak ki a közszférában az utóbbi 10 év béremeléseiből

2018. május 20. 09:58 2018. máj. 20. 09:58

Sikerült elismernie végre a kormánynak, hogy több mint 160 ezren maradtak ki a közszféra utóbbi években végbement béremeléseiből. A területen dolgozók 2008 óta várják az emelést - bár most sem tűnik úgy a helyzet, hogy lenne rá fedezet a költségvetésben.

A Népszava cikke szerint a kormány elismerte, hogy több mint 160 ezer ember maradt ki az elmúlt 10 évben a közszférában véghezvitt béremelésekből - mindez a pünkösd előtt tartott Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács (OKÉT) szakértői bizottsági ülésén hangzott el.

A (...) "Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) javaslatai alapján egy hónapja kezdődött az idei egyeztetés a köztisztviselők és közalkalmazottak béremelésének lehetőségéről. A munkavállalók érdekeit képviselő szervezetek vezetői közül többen is megerősítették a Népszavának, hogy a nemzetgazdasági tárca ágazatonként összesítette azoknak a műszaki, technikai és adminisztratív területen dolgozóknak a létszámát, akik legfeljebb a kötelező minimálbér emelést kapták meg az utóbbi évtizedben.

Boros Péterné, az MKKSZ elnöke fontos előrelépésnek nevezte lapunknak a felmérést és arra is emlékeztetett, hogy három lépcsős - a minimálbér évenkénti emelésére épülő és a szakképzettség után járó garantált bérminimum után a diplomás minimálbér bevezetését tartalmazó - javaslatukat sem utasította el a kormány" - olvasható a cikkben.

A lap szerint ugyanakkor a kormányzat részéről az egyeztetésen résztvevők nem mutattak konkrétumot arra nézve, hogy a 160 ezer ember bérét hogyan lehet fejleszteni, a találkozón az mindenesetre kiderült, hogy jelenleg nincs erre költségvetési fedezet, ezért javaslatokat várnak kormányoldalról, hogy honnan lehetne pénzt elővarázsolni.

A Népszava cikkében megemlíti, hogy amúgy a törvényi előírások miatt a kormánytisztviselők bére jövő évben emelkedni fog, ez több mint 30 ezer embert érint. A lap szerint amúgy a legvalószínűbb forgatókönyv az lehet, hogy a kormány megpróbálja idén valamilyen szinten rendezni az eddig béremelésben nem érintettek helyzetét, de vélhetően ez bérpótlékként fog jelentkezni, ami adható és elvehető, nem épül be a bérbe.

A helyzetet az is árnyalja, hogy az érdekvédők eddig Cseresnyés Péterrel, a nemzetgazdasági tárca munkaerőpiacért felelős államtitkárával egyeztettek eddig, ám ő az új kormányban már az innovációs minisztérium alá fog tartozni. Vagyis elképzelhető, hogy az új kormány felállásával új ember érkezhet az egyeztetésekre.

Az MKKSZ és más szakszervezetek bizakodóak, de ha a kormányoldal részéről nem látják a szándékot a béremelésre, akkor készek lesznek sztrájkolni.