Mily meglepő: tovább csúszik az uránvárosi piac felújítása

2018. május 20. 13:07 2018. máj. 20. 13:07

Bár eredetileg 2018 tavaszára ígérték az új uránvárosi vásárcsarnokot, a kivitelezési munkálatok csupán az elmúlt hetekben kezdődtek meg a területen. Tavaly ősszel még idén októbert emlegettek a felújítási munkálatok befejezése kapcsán, most viszont már idén karácsonyról szólnak a hírek. A végén talán valahogy az önkormányzati választás évébe is sikerül átsunnyognia annak a fránya átadásnak.

Csaknem félmilliárd forintos európai uniós forrásból korszerűsítik a pécsi Hajnóczy utcában található uránvárosi piacot és környékét - írtuk 2017 januárjában az akkor még kulturális államtitkár posztot betöltő Hoppál Péter szavai nyomán, melyeket az MTI idézett.

A Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. tulajdonában lévő létesítményt a Terület- és településfejlesztési operatív programból nettó 150 millió forintból újítják fel. A munkálatok során megújul a piac csarnoképülete, a mosdót és illemhelyet magába foglaló közösségi kiszolgáló terület, a burkolatok, illetve a piacot körbevevő támfal és kerítés is

A tervek szerint a piaccsarnok épülete továbbra is fűtetlen lesz, viszont mozgatható elemekkel az épület egésze zárttá tehető, így a létesítmény védett lesz a széltől, esőtől és a hótól is. Az épület teljes déli homlokzatára szélálló leengedhető rolót helyeznek el, amellyel biztosítható lesz annak nyári szellőztetése és téli lezárása. A csarnok bejárati nyílászárói, nyitható üveges ajtókat kapnak. Az ekkor elhangzottak szerint a kivitelezés várhatóan 2017 elején indult volna meg, és 2018 tavaszán fejeződött volna be.

Csúszás, majd csúszás

Aztán, ahogy az már csak jó magyar szokás szerint lenni szokott, a projekt csúszni kezdett. A Bama.hu cikke szerint 2017 tavaszán megtörtént az első átütemezés, majd nem sokkal azután jött a második, melyet a közbeszerzések kötelező egybevonásával és a támogatói szerződés módosításával indokoltak. A lap tavaly novemberben arról írt, június 30-ra félkész állapotot várnak el a kivitelezőtől, a felújítási munkákat pedig 2018. október végéig kell befejezni.

Most, a pünkösdi hosszú hétvége előtt ismét cikket közölt a Bama az uránvárosi piac renoválásáról, mely kapcsán felmerült bennünk a gyanú, hogy ismét csúszik a projekt.

A cikk szerint a kivitelezési munkák három hete kezdődtek meg, az egykori pavilonokat szinte teljes egészében elbontották. A pavilonok bontása után indulhat a két új épület kivitelezése, 790 négyzetméter alapterületen.

"Az építőknek nincs túl sok idejük, mindössze négy hónap áll rendelkezésükre a kivitelezésre. A következő fázisban a terület helyreállítása és a térburkolat elkészítése következik, majd a meglévő csarnok felújítására kerül sor, amelyre mindössze száz napja lesz a szakembereknek. A tervek szerint karácsonyra az összes felújítási munkával el kell készülniük a kivitelezőknek."

- áll a cikkben.

Szóval jelenlegi hírek szerint már a Jézuska hozza az új vásárcsarnokot, azt, amit eredetileg idén tavaszra ígértek a pécsieknek. Nem baj, ha lesz karácsonyfa az avatásnál, majd mosolyoghat róla Hoppál Péter.