Nem tudni még, ki lesz az új baranyai kormánymegbízott

2018. május 23. 10:39 2018. máj. 23. 10:39

Mivel hivatalosan is véget ért a 2014-18 közti harmadik Orbán-kormány, a kormányhivatalok élén álló kormánymegbízottak hivatali ideje is kitelt. Hogy ki lesz Baranyában Horváth Zoltán utódja, azt egyelőre még nem tudni.

A hatályos törvények értelmében a miniszterelnök megbízatásának megszűnésével a megyei és fővárosi kormányhivatalok élén álló kormánymegbízottak hivatali ideje is véget ér.

A Magyar Közlöny 70. számában olvasható a régi-új miniszterelnök Orbán Viktor határozatában az olvasható, hogy a 2014-18 közti időszak kormánymegbízottjainak munkája május 17-én megszűnt - Baranyában Horváth Zoltán kormánymegbízott kénytelen búcsúzni.

A hatályos törvények értelmében kormánymegbízott bármely olyan személy lehet, aki országgyűlési képviselői választáson is elindulhat (vagyis a büntetlen előélet az egyik alapkövetelmény). A megbízottakat a területet felügyelő miniszter javaslatára a miniszterelnök nevezi ki, megbízatásuk pedig optimális esetben a miniszterelnök megbízatásáig szól.

"Ha a kormánymegbízott megbízatása a miniszterelnök megbízatásának megszűnésével szűnt meg, az új Kormány megalakulásáig gyakorolja hatáskörét" - olvasható a vonatkozó törvényben.

A változás miatt a Pécsi STOP megkereste a Baranya Megyei Kormányhivatalt, amint válaszolnak, újra jelentkezünk.