Autistákat, rászorulókat is segítenek az ECK pályázati pénzéből a régióban

2018. május 23. 14:18 2018. máj. 23. 14:18

Zömmel már elindultak azok a közösségi kezdeményezések Baranyában, Tolnában és Somogyban, melyeket az Emberség Erejével Alapítvány Erősödő Civil Közösségek programra korábban sikerrel pályázók vállaltak. Van, ahol bűnmegelőzésre, van, ahol a rászorulók megsegítésére, van, ahol közösségi programokra fordítják a pénzt, illetve olyan egyesület is van, akik a Baranyában élő autista felnőtteket nevelő családok életét szeretnék könnyebbé tenni.

Mint az ismert, a Nyílt Társadalom Alapítványokkal együttműködésben megvalósított Regionális Közösségi Központok Programban meghirdetett százmillió forint nagyságrendű keretösszegre 111 pályázat érkezett be mintegy 200 millió forintos forrásigénnyel a januári határidőig. Ebből végül 60 projektet támogatása mellett döntöttek.

Az Emberiség Erejével Alapítvány most szerdán, három hónappal azután, hogy győzteseket hirdettek, közreadott egy összefoglalót, hogy megmutassák, mire is megy a pályázati pénz.

E szerint a Baranya, Tolna és Somogy megyében megvalósuló közösségi kezdeményezések javarészt már elindultak, a pályázó szervezetek és informális csoportok nagyszerű munkát végeztek az eltelt három hónapban, sok programot pedig a tervezést és az előkészítést követően most valósítanak meg.

Az„Aztakeservit” Értékőr Egyesület a bázisát és rendezvényhelyszíneit fejlesztette Dunaföldváron, első lépésként fel is építettek kiszemelt területük köré egy kerítést. Cserkúton színvonalas gyerekprogramok valósultak meg a helyi szülőknek köszönhetően, s megkezdődtek a munkálatok a Diabelli Művészeti és Oktatási Alapítvány új pécsi központjában is, hogy innen és itt támogassák a Baranyában élő autista felnőtteket nevelő családokat.

Szinte hetente szervez közösségi futást, sportrendezvényt Komlón a Diák és Öntevékeny Körök Egyesülete, a T 20 Darts Club pedig sporttal küzd a bűnmegelőzésért a városban.

Kaposváron csak a Donner – Császárrét Érték Egyesület sakk-közössége több tucat embert mozgatott meg, szintén a somogyi megyeszékhelyen a Vadvirág Alapítvány az iskolai tanulmányaikat befejező sérült fiataloknak segít munkát és foglalkozást találni – és alakítja a boccia-csapatát.

A szekszárdi Gyöngysor Alapítvány önkéntesei gyümölcsgyűjtéssel segítik a rászorulókat, a Kölyökház Alapítvány a szülői munkaközösséggel közösen elkészített Montessori-eszközökkel, babaházzal bővítette központját pályázatuk keretében. A szekszárdi tanyavilág biztonságáért őrködő Szőlő-Szem Mozgalom Civil Bűnmegelőzési Egyesület többek között új láthatósági egyenruhákat szerzett be.

A Lélektér Ifjúságsegítő Alapítvány ifjúsági lelki egészségvédelem témában szervezett konferenciát Pécsett, de elindultak a Mandala közösségi jóga programjai is. Szintén Pécsett egymásra talált a Műintézet és a Moiré egyesület, ők közös rendezvénytér kialakítását kezdték meg a Király utcában: előbbi az egész országban egyedülálló interaktív pécsi nyomdamúzeumot hoz létre, utóbbi elektronikai bütyköldét működtet majd fiataloknak. A Nők Összefogása Pécsbányáért túl van első közösségi vásárán, a Nevetnikék Alapítvány pedig még több nevetést visz a Pécsi Gyermekklinika kis betegeinek.

Nyolc Tolna megyei települést köt majd össze egy különleges szépségű tájon át vezető turistaút: ez a Tolnai Zöldút. A Paléért Egyesület közösség erősítő programokat valósított meg, míg a Szenior dalosok nyugdíjas énekesi más csoportokkal történő kapcsolat kiépítésén dolgozik. A Pécs8 csapata iskolákba viszi játékos, ismeretterjesztő vetélkedőit az ECK keretében.

A Kaba Farm e hét pénteken indítja önkéntes programját, s lát vendégül állami gondozásban élő gyerekeket, a Papír Panír a pécsi Vincze utca felszínén folyó Tettye-patakon tart papírhajó versenyt, s még a hétvégén a Kelet Városi Köz-ért Egyesület szervez közösségi túrát kismamáknak és babáiknak a Mecsekben.

Ugye, hogy a megtestesült démon az Emberség Erejével Alapítvány?

Nem tudjuk nem felemlegetni, hogy tavaly év végén a pécsi Fidesz páros lábbal szállt bele az Emberség Erejével Alapítványba, a pécsi közgyűlés elé pedig egyenesen Páva Zsolt terjesztett be egy olyan előterjesztést, melyben arra kérte a pécsieket, ne adjanak helyet az ilyen alapítványoknak. Az alapítvány a TASZ segítségével pert indított emiatt, melyben a pécsi önkormányzat az elsőrendű, Páva a másodrendű, míg Hoppál a harmadrendű alperes. A tárgyalás első fordulóját sikerült a választás utánra tolni, így azt április végén ejtették meg Szekszárdon.

Amint arról akkor beszámoltunk, az Emberség Erejével Alapítványt ócsárolókat védő érvektől kerekedett a szemünk rendesen.

Az önkormányzat védelmében elhangzott: az Emberség Erejével Alapítványra nem volt hatással az ominózus Soros-ellenes nyilatkozat, ezt pedig azzal indokolták, hogy ennek ellenére rengeteg pályázat érkezett az alapítványhoz, nem vették figyelembe a fenyegetést. Bizonygatták azt is, hogy a jó hírnév sérelme és a gyűlöletbeszéd nem általuk valósult meg.

A tárgyalás következő napja július 10-e.