Mellár: az ellenzék lassan jobban utálja egymást, mint a Fideszt

2018. május 24. 15:55 2018. máj. 24. 15:55

Mellár Tamás szerint több ellenzéki is le akarta beszélni arról, hogy beüljön a Párbeszéd frakciójába, leginkább az szúrta a szemüket, hogy a Párbeszéd az MSZP pártszövetségese. A pécsi képviselő úgy látja, ki kell építeni a civil, alternatív társadalmat újra, mint a rendszerváltás előtt.

Mellár Tamás Pünkösd hétvégéjén hozta meg azt a döntését, hogy beül a Párbeszéd frakciójába, miután onnan az egyetlen Parlamentbe jutott liberális párti képviselő kilépett - ezzel megszűnés felé lökve a frakciót.

Mellár a döntését azzal indokolta meg, hogy olyan szerződést kötött Karácsony Gergelyékkel, amely szerint nem köti a frakciófegyelem, továbbra is függetlenként dolgozhat a frakcióban.

A kormányoldali sivalkodás természetesen azonnal elindult, többen azt hangoztatták, hogy a képviselő átverte a választóit, nem is független, minek a Párbeszédnek egyáltalán külön frakció (és akkor a KDNP-nek is minek? - a szerk.), et cetera.

Ám ellenzéki oldalról is jöttek a bírálatok sorban, elhangzott, hogy Mellár mandátumtolvaj, átverte a választóit, ésatöbbi.

Mellár Tamás először Facebook-oldalán válaszolt ezekre a vádakra, majd a Hír TV Egyenesen című műsorában arról beszélt, hogy ellenzéki oldalról is sokan keresték meg, mikor kiderült, Karácsonyék felkérték a frakcióba való beülésre, hogy ne tegye ezt meg.

A pécsi képviselő szerint ezekből a beszélgetésekből az rajzolódott ki számára, hogy az ellenzéki oldalon többen is abban érdekeltek, hogy minél széttagoltabb maradjon a térfél, mások pedig annak örültek volna ellenzékiként, ha egy frakcióval kevesebb van a Parlamentben. Főleg azért fújtak Mellár döntésére, mert a Párbeszéd-frakcióba ült be, amely párt az MSZP szövetségese. A közgazdász szerint amúgy azért nem tetszett sokaknak a döntése, mert a frakció megszűntével azt remélték, hogy a "régi baloldal" és csatlósai meggyengülnek, míg a többi ellenzéki erő a kárukra növekedni tud.

A közgazdász szerint az ellenzéki pártok lassan jobban utálják egymást, mint a Fideszt, és ezen az attitűdön hamar változtatni kellene, mert a választók így sincsenek tőlük elragadtatva.

Mellár Tamás úgy látja, hogy a következő években meg kell erősíteni a "szabadság kis köreit", a civil társadalmat, mivel az ellenzéki pártok hitelessége eléggé csorbát szenvedett. Ha ezek a rendszerek működni fognak, akkor az kényszerhelyzetbe kényszeríti az ellenzéki pártokat, mert aki ebből kimarad, arra nem fognak szavazni a polgárok. A politikus szerint egy idő után ez az alternatív társadalmi rendszer - nem törődve az ellenzéki és a kormánypártokkal - egy idő után ugyanúgy el fogja érni a kritikus tömeget, mint a rendszerváltáskor.