Május utolsó napján végre elkezdik irtani a pécsi szúnyogokat

2018. május 25. 14:36 2018. máj. 25. 14:36

Nem kapkodták el a szúnyogirtást a baranyai megyeszékhelyen: a városháza bejelentése szerint jövő cütörtökön és pénteken hullanak majd a vérszívók a városban, végzetük némi vegyszer és egy An-2-es lesz. Hacsak az időjárás nem szól közbe, ugyebár.

Ötödik hete zajlik már a kémiai szúnyoggyérítés, a vérszívók állománya Baranyában is ritkult, de a pécsi szúnyogokat eddig sajnálatos módon elkerülte a kaszás. A pécsi önkormányzat tájékoztatása szerint az első csapást május 31-én és június elsején mérik rájuk, napszállta előtt másfél órával.

Ha az időjárás közbeszól, akkor június 1-2. lesz a szúnyoghalál ideje, ha akkor sem lesz jó idő, akkor viszont egyelőre nem tudni, hogy meddig hegedülhetnek vígan az ember arca előtt a pécsi vérszívók.

A szúnyogritkítás érdekében bevetésre kerülő vegyszerek - CORATRIN, AQUA K-OTHRIN ULV, MOSQUITOX 1ULV FORTE - méhekre veszélyes. Ha vannak méhei, akkor vigyázzon rájuk.

Szigetváron szívnak a szúnyogokkal

Szigetvár polgármestere még május közepén fordult a katasztrófavédelemhez, mivel rendkívüli módon ellepték a várost a szúnyogok. Vass Péter kérelmében azt írt, Szigetvár önkormányzata is részt kíván venni az országos szúnyoggyérítési programban, mivel a rovarok okozta ártalom már elviselhetetlen a város területén, ami ráadásul kiemelt turisztikai célpont és országos gyógyhely.

Válaszul azonban akkor csak annyit kapott: Szigetvár szerepel az idei szúnyoggyérítési programban, amely az ártalom mértékét monitorozó szakértői javaslatok és az országos fertőzöttség függvényében zajlik. Jelenleg az extrém szúnyogártalommal fertőzött térségek kezelése zajlik, ahová a jelek szerint nem sorolták Szigetvárt. A válasz legjobb részét a végére hagytuk:

"Bízom benne, hogy a szúnyoggyérítés végrehajtásáig a csípőszúnyog ártalom mértéke bár bizonyosan zavaró, de azért elfogadható mértékű marad Szigetvár területén.”

A katasztrófavédelem Vassnak küldött válaszában megjegyezte, az önkormányzatok maguk is rendelhetnek gyérítést. Igen ám, de a polgármester szerint amíg ezt nem adja neki valaki írásba, egyetlen önkormányzati, azaz állami fillért sem költ el erre a célra. Az önkormányzatoknak ugyanis nincs saját forrásuk erre.