Beruházást, munkahelyeket és fejlődést hoz a százmilliós ingatlancsere

2018. május 25. 15:29 2018. máj. 25. 15:29

Százmilliós értékben cserél ingatlant a Viessmann Technika és Dombóvár önkormányzata. A világ egyik vezető kazángyártó cége jelentős fejlesztést hajt végre a területen, további 30 főnek ad munkát, a város cserébe egy olyan épületegyütteshez jut, amely a tervezett ipari park központja lehet. A város polgármestere szerint a rendszerváltás óta talán egy ilyen jelentőségű pozitív gazdasági döntést hozott Dombóvár vezetése.

Az ingatlancsere egyik alapja egy nagyjából focistadion méretű terület a Viessmann Technika Dombóvár Kft. telephelyének szomszédságában. A dombóvári önkormányzat sajtóközleménye szerint a területet ma szántóként használják, és bár forgalomképes, sem közútcsatlakozása, sem közműellátása nincs – gyakorlatilag a kazángyártó cégen kívül senki nem látja hasznát. A patinás társaság, amely csak Dombóváron jelenleg is 280 főt foglalkoztat és további 250 beszállítóval áll kapcsolatban, cserébe a Köztársaság úton álló ingatlanegyüttesét ajánlotta, központi területet, egy üzemcsarnokot kiszolgálóhelyiségekkel, parkolókkal, kamionfordulóval és közművekkel. Mindkét ingatlan becsült értéke 100 millió forintot meghaladó, a 13 milliós különbözetet december 15-éig fizeti ki a város.

Dombóvár képviselő-testülete május 24-i ülésén döntött a cseréről. Szabó Loránd polgármester az ülésen arról beszélt: a rendszerváltás óta ilyen pozitív gazdasági döntése kettő volt a város vezetésének. Az egyik a 2005-ös gunarasi részvényértékesítés volt, amit akkor a teljes testület elfogadott, a másik pedig a mostani. A polgármester szerint a lépéssel mindenki nyer, az jó a cégnek, az önkormányzatnak és a településnek. A terület hasznosítására tett korábbi kísérletek nem jártak sikerrel, azt egy alkalommal a korábbi képviselő-testület akadályozta meg. Szabó az ülésen olyan gazdaságélénkítő jogi lépéseket sürgetett az önkormányzat részéről, amelyek további beruházásokat ösztönözhetnek. Elmondta azt is: az ezer négyzetméteres üzemcsarnok és a hozzá kapcsolódó kiszolgáló helyiségek pontosan beleilleszkednek az önkormányzat fejlesztési terveibe, az ingatlanegyüttes a tervezett tüskei ipari park központja lehet, ide értve egy inkubátorházat is.

A régióban folyamatosan terjeszkedő Viessmann a megszerzett területen közel tízezer négyzetméteres beruházást tervez, minimum 30 fős létszámbővítéssel. Az önkormányzattal szándéknyilatkozatot írtak alá, amelynek értelmében visszabérelnék a cserébe felajánlott városközponti ingatlan egy részét 2018 július elsejétől 2019 végéig, azaz a beruházás idejére, havonta 350 ezer forintért.

A döntést a szavazáskor jelenlévő önkormányzati képviselők mindegyike támogatta.