80 milliós adóhiány - folytatódik a Pécsi Női Kosárlabda Kft. volt vezetőjének pere

2018. május 27. 11:52 2018. máj. 27. 11:52

Május 28-án folytatódik a Pécsi Törvényszéken az a 2015-ben kezdődött büntetőper, melyben a pécsi női kosárlabdacsapatot működtető cég volt vezetője és négy társa érintett, és a vád szerint 80 millió forintos adóhiányt okoztak valótlan tartalmú számlákkal.

A vád szerint a vádlottak közül az I. r. vádlott - R. G. - 2007 decemberétől volt a Pécsi Női Kosárlabda Kft. ügyvezetője, mely kft. működtette az NB1-es pécsi női kosárlabdacsapatot.

A Pécsi Törvényszék tárgyalási jegyzéke felidézte, a kft. az általa szerződtetett játékosokkal egyrészt munkaszerződést, másrészt egy úgynevezett szindikátusi szerződést kötött, mely utóbbi szerződések tartalmazták a játékosok azon járandóságait, amelyről a játékosokkal megállapodtak. A munkaszerződésben a minimálbérhez közeli fizetéseket állapítottak meg.

A tájékoztatás szerint a Pécsi Női Kosárlabda Kft. bevételeinek túlnyomó részét reklámbevételek adták, melyek után áfa fizetési kötelezettség állt fenn, míg jelentős mértékű vagyoni kötelezettségként jelentkeztek a cégnél a szindikátusi szerződések alapján fennálló kötelezettségek.

A kft. ügyvezetője (az I.r. vádlott), valamint a cégben vezető tisztséget nem viselő, azonban a kft. működésében a gazdasági döntések meghozatalában ténylegesen szerepet vállaló II. r. vádlott ezért 2007. év végén elhatározták, hogy a Pécsi Női Kosárlabda Kft. megbízási keretszerződést köt a II. r. vádlott vezetése alatt álló gazdasági társasággal. A szerződés tartalma szerint a II. r. vádlott cége a Pécsi Női Kosárlabda Kft. részére marketing tevékenységet végez.

Ténylegesen azonban ezen megbízási keretszerződés megkötésére azért került sor, hogy a Pécsi Női Kosárlabda Kft. bevételeit terhelő áfa fizetési kötelezettségét jogosulatlanul csökkentse, illetve hogy a Pécsi Női Kosárlabda Kft. a vele szerződtetett játékosoknak járó járandóságok jelentős része tekintetében a kifizetéseket terhelő adó- és járulékfizetési kötelezettséget kijátssza.

A II. r. vádlott cége a Pécsi Női Kosárlabda Kft. részére a megbízási szerződésben meghatározott marketing tevékenységet nem végezte el, csupán a vele leszerződő játékosok részére a személyi alapbéren kívüli összegeket fizette ki járulék levonása nélkül, majd hogy ő is mentesüljön az adófizetési kötelezettség alól, a cége könyvelésébe valótlan tartalmú számlákat állított.

A Pécsi Női Kosárlabda Kft. összesen több mint 400 millió forintot utalt át a II. r. vádlott cége részére, aki erről marketing tevékenység címen állított ki számlákat.

A valótlan tartalmú számlákkal összesen több, mint 80 millió forint áfa adóhiányt okoztak a vádlottak a költségvetésnek. A vádlottak cselekménye az adóbevételt különösen nagymértékben csökkentő adócsalás bűntettének a megállapítására alkalmas, mely bűncselekmény büntetési tétele 2-8 évig terjedő szabadságvesztés.

A 2015 tavaszán indult büntetőper első tárgyalásán a kosárlabdacsapatot működtető cég korábbi ügyvezetője a tárgyaláson nem ismerte el felelősségét, de nem tett vallomást. Amint akkor az MTI híradása nyomán hírt adtunk, a volt ügyvezető írásbeli vallomásában úgy értékelte, hogy amit tett, az jogszerű volt, a büntetőeljáráshoz a városvezetéssel ápolt kapcsolatának megromlása vezetett.

A klub anyagi helyzete a 2000-es évek végére rendkívül nehézzé vált, a társadalom és Pécs vezetői ugyanakkor a szponzori bevételek és a városi támogatás csökkenése mellett is komoly eredményeket vártak el - fogalmazott. Utalt arra, hogy a klubnál töltött több mint másfél évtized alatt a pécsi női kosárlabdacsapat kilenc bajnoki címet szerzett, tizenegyszer volt kupagyőztes, háromszor játszott az Euroliga négyes döntőjében, ebből kétszer bronzérmes lett. A pécsi női kosarasok ezen kívül egy klubvilágbajnoki ötödik helyet is elértek.