44 betöltetlen háziorvosi praxis van a régióban

2018. május 28. 09:11 2018. máj. 28. 09:11

Bár tavaly 2,3 milliárd forintból próbálta vonzóbbá tenni a kormány a háziorvosi praxisokat, május elsejei adatok szerint 324 üres praxis volt az országban. Baranyában 9 helyen hiányzik a háziorvos, Tolnában és Somogyban ennek a duplája az üres praxisok száma.

Továbbra is százával állnak a betöltetlen háziorvosi praxisok országszerte - derült ki az Állami Egészségügyi Ellátó Központ aktuális, május elsejei számokat tartalmazó kimutatásából. E szerint Baranyában kilenc praxis áll üresen, vannak, melyek 13 éve betöltetlenek:

Somogyban és Tolnában rosszabb a helyzet, előbbi megyében 17, míg utóbbiban 18 betöltetlen praxist számoltunk a legfrissebb kimutatásban. Mikor a témában utoljára cikkeztünk (ez év február elején), Somogyban csak 14, Tolnában pedig 15 üres praxis volt, ezek a számok szaladtak meg mostanra:

2,3 milliárd - de mire?

Tavaly 2,3 milliárd forintot költött a kormány a tartósan betöltetlen háziorvosi praxisok vonzóbbá tételére - írta a napokban a 24.hu. Ez azonban a jelek szerint nem volt annyira hatékony, mint amilyennek szánták. A cikk még április elsejei adatokat közölt, mely szerint 308 praxis állt betöltetlenül. Május elsejére azonban ez a szám 324-re emelkedett.

Dr. Selmeczi Kamill, az Alapellátó Orvosok Országos Szövetségének elnöke a lapnak úgy nyilatkozott, a háziorvosok kétharmada a nyugdíjkorhatár közelében van vagy nyugdíjasként látja el feladatait, utánpótlás pedig nincs. Dacára annak, hogy az orvosi egyetemeken vannak államilag támogatott helyek a családorvosképzésre, a szakorvosjelöltek számára nem vonzó a pálya az alacsony szakmai és anyagi presztízs miatt. Egy átlagos magyar háziorvos keresete ugyanis elenyésző egy klinikai szakorvoshoz képest.