Lezuhant a Magnus gépe, ketten meghaltak - a cég nem nyilatkozik a vizsgálat végéig

2018. május 31. 11:03 2018. máj. 31. 11:03

Lezuhant és kigyulladt egy kisrepülőgép az 58-as főút mellett, Szalánta térségében - közölte a katasztrófavédelem csütörtök késő délelőtt. A balesetnek két halálos áldozata van. A Pécsi STOP úgy értesült, a Magnus Aircraft gépe volt a balesetet szenvedett légijármű.

18:19 - Magnus Aircraft: tesztrepülés közben történt a halálos baleset

A Magnus Aircraft Zrt. a balesetről azt közölte az MTI-vel, hogy a Magnus eFusion típusú kísérleti repülőgép tesztrepülés közben zuhant le. A közleményben az áll, hogy a cég együtt érez az elhunytak hozzátartozóival.

A balesettel kapcsolatban további tájékoztatást csak a hivatalos szakértői vizsgálat lezárta után adnak - írták.

A rendőrség - szakértők bevonásával - légiközlekedés veszélyeztetése miatt indított büntetőeljárást az ügyben - olvasható az MTI hírében.

15:15 - Videó és fotók a helyszínről

A Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság fotókat, míg a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság egy videót közölt a baleset helyszínéről délután:

15:12 - Hét éve egy német gép balesetezett Pogányban

2011 februárjában egy német felségjelzésű gépe felszállás közben nekiment egy üresen álló magyar gépnek Pogányban - írta akkor az MTI. A gépen két osztrák utas ült, egyik sem sérült meg a balesetben.

A német repülő épp felszállási manővert végzett a Pécs melletti repülőtéren, amikor egyelőre tisztázatlan körülmények között nekiment a helyszínen parkoló magyar gépnek, amely az ütközés következtében lényegében kettétört.

15:10 - Páva Zsolt a Facebookon nyilvánított részvétet

Pécs polgármestere kora délután a Faebook-oldalán publikált egy bejegyzést a tragédia kapcsán:

"Mély megrendüléssel értesültem csütörtökön arról, hogy egy légi balesetben a pogányi repülőtér szomszédságában eddig nem tisztázott okokból két ember is életét veszítette. A pécsiekkel együtt osztozom az áldozatok hozzátartozóinak fájdalmában. Nyugodjanak békében!"

14:50 - még hallgat a Magnus Aircraft

Négy órával a baleset után még mindig néma a Magnus Aircraft, a cég sem hivatalos közleményt nem küldött szét a sajtó részére, sem pedig Facebook-oldalán nem tett közzé semmit a tragédia kapcsán. Ott még mindig a szerdai bokrétaünnepen készült csapatfotó a legfrissebb tartalom:

14:20: Katasztrófavédelem: a Magnus gépe zuhant le, két szerelő lehet az áldozat

A Magnus Aircraft Zrt. eFusion típusú gépe zuhant le a pécs-pogányi repülőtér közelében csütörtök délelőtt - mondta a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője az MTI-nek.

Sárkány Sándor tudomása szerint a balesetben két szerelő vesztette életét.

Hozzátette, az oltásban több mint tíz tűzoltóegység vett részt.

Az MTI a helyszínen úgy értesült, hogy a Magnus Aircraft Zrt. repülőgépgyár több munkatársa is a helyszínen tartózkodik, meg nem erősített információk szerint egyiküket a rendőrség meghallgatja.

A Magyar Narancs még tavaly írt a cégről, a cikkben az volt olvasható, hogy a Magnus Aircraft egyik elődjénél két repülőgép-baleset is történt, amely négy áldozatot követelt.

12:52: A gép utolsó ismert magassága 300 méteren felül volt

A Flightradar24.com honlapja szerint a repülőgép utolsó ismert magassági adata 1025 láb, azaz 312,4 méter volt, sebessége pedig 75 csomó, vagyis 139 km/h volt.

A HA-XEF lajstromjelű repülőgép csütörtökön már teljesített egy repülést a kora délelőtti órákban, akkor 24 percet töltött a levegőben. A végzetesnek bizonyuló következő repülésre az előző leszállás után mintegy húsz perccel indultak.

HA-XEF | Magnus eFusion | Private | Giorgio Varisco | JetPhotos

Aerobatic trainer with electric engine. Aero Friedrichshafen 2017.. HA-XEF. Magnus eFusion. JetPhotos.com is the biggest database of aviation photographs with over 3 million screened photos online!

Az avia-info.hu adatai szerint a gép üzemeltetését 2016-ban kezdték meg, idén áprilisban pedig a friedrichshafeni repülőgép-bemutatón is részt vett vele a cég.

A rendőrség közleménye szerint "eddig ismeretlen okból és körülmények között lezuhant egy kisrepülőgép a pogányi repülőtértől pár száz méterre. A repülőgép kigyulladt, a rajta utazó 61 és 42 éves férfi a helyszínen életét vesztette. A körülmények tisztázása folyamatban van."

Korábban írtuk:

12:12: Két kör után zuhant le a gép - félpályán megindult a forgalom

A bama.hu cikke szerint a hatóságok fél 12 előtt sajtótájékoztatót tartottak a helyszínen, eszerint "a gép tíz óra tíz perckor szállt fel a pogányi reptérről, tett két kört a levegőben, és a második kör után történhetett valami, mert ekkor zuhant a kukoricásba. A becsapódáskor csaptak fel a lángok. Az áldozatok negyven és hatvan év közöttiek, személyazonosságuk megállapítása jelenleg még folyamatban van."

A kisrepülőgép Szalánta és Pogány között körülbelül félúton, ötven méterre a főúttól zuhant le a kukoricásba a lap szerint.

A helyszínelés még órákig folyamatban lesz, ám a teljes útzárást félpályásra módosították 12 óra előtt kicsivel, így megindulhatott a forgalom az 58-as főúton.

11:35

A Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság fél 11-kor kiadott közleménye szerint a balesethez a pécsi és a siklósi hivatásos tűzoltókat riasztották, akik a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett eloltották a tüzet.

Az egységek jelenleg a műszaki mentési munkálatokat végzik. Elsődleges információink szerint a kisrepülőn két ember tartózkodott, akik a baleset következtében életüket vesztették. A 10-es és 12-es kilométer között a főutat teljes szélességében lezárták.

A rendőrség tájékoztatása szerint a repülőgép kigyulladt, a rajta utazók két személy meghalt. A további körülmények tisztázása folyamatban van.

A rendőrök az 58-as számú főút Pogány és Szalánta közötti szakaszát teljes szélességében lezárták.

A Magnus Aircraft Zrt. elektromos gépe szenvedett balesetet

A Szabad Pécs úgy tudja, a Magnus Aircraft kétszemélyes elektromos kisrepülőgépe gyulladt ki.

Portálunknak is megerősítették megbízható források, hogy a Magnus gépéről van szó, a cég épp szerdán tartott bokrétaünnepet az épülő gyártócsarnokánál, ahol nyár végén indulhat be a tervek szerint a repülőgépgyártás.

A repülőtéren egyébként teljes hírzárlat van, éppen azért, mert az eredendően kecskeméti cég pécsi beruházása miatt politikailag is rendkívül kényes a csütörtöki tragédia.