Szülj és utazz, magyar!

2018. június 3. 09:34 2018. jún. 3. 09:34

Matolcsy bácsi pedig addig számolja a pénzt. Ami a tiéd is lehetne, de inkább az övé lett. Matekoztunk egy kicsit, hogy számszakilag mekkora szívás a nyaralás az egeket csapkodó üzemanyagárak és a pocsolyában fetrengő forint miatt. Nem örülsz.

Nézzük a szikár számokat. Február második harmadában 350 forint volt egy liter benzin és 358 a gázolaj. Ma a benyát átlag 397 forintért adják, az öngyújtósok 407 forintot fizethetnek a naftáért. Röpke három hónap alatt 13 és fél százalékkal drágult az üzemanyag. Úgy, hogy a dolognak még láthatóan nincs vége, és úgy, hogy közben megdöbbentő módon az olaj ára meg csökken a nemzetközi piacon.

Itt már megbicsaklik egy kocsival esetleg kicsit messzebbre – mint a mind megfizethetetlenebb Balaton – tervezett kiruccanás a családdal.

Nem örvendeztetünk fasza forintnak sem. 2018-ban a fantasztikus valutánkhoz képest az euró több mint 3, a dollár 7,2, a svájci frank 5,2 százalékkal drágult. Ez nem csak azoknak pompás hír, akik külföldre mentek (volna) nyaralni, de azoknak is, akik mondjuk valutáért rendeltek/rendelnek valami kütyüt. Tessék helyette pulit meg házi tejet venni.

Az üzemanyagok és a valuták ára is azt üzeni minden magyar családnak: inkább az otthonukban sokasodjanak, mert az olcsóbb. Rövidtávon mindenképp.

Hogy egy jó hírt is mondjunk: a Magyar Nemzeti Bank viszont csak idén 60 milliárd forintot tett zsebre az elszállt forinton keletkező nyereségből.

Itt jegyeznénk meg, hogy nem tudunk a bolygón még egy olyan undorító és aljas nemzetinek nevezett bankról, ami azon nyerészkedne, hogy a pénzpiacon a saját valutája ellen fogad. Matolcsy boltja az egyetlen, ahol tízmilliárd-számra keletkezik haszon, miközben minden egyes magyart kár ér. Na jó, őt, a rokonait és Orbán köreit nem.

Amúgy a devizahitelen vett pecód megvan még?