Tóth: a bíróságokkal befejezi a Fidesz a diktatúra kialakítását

2018. május 31. 13:55 2018. máj. 31. 13:55

A Stop Soros szigorított törvénycsomag örve alatt olyan támadást indít az Orbán-kormány a bíróságok ellen, amire a rendszerváltás óta nem volt példa – mondta Tóth Bertalan csütörtöki sajtótájékoztatóján, hozzátéve: előtte volt rá példa, de azt meg senki sem kívánhatja, hogy ez az időszak visszajöjjön.

A pécsi politikus budapesti sajtótájékoztatóján arról beszélt: Montesquieu óta a hatalmi ágak – a törvényhozás, a végrehajtás és az igazságszolgáltatás - szétválasztása a demokratikus működés alapelve. A modern korban ide sorolják még az alkotmánybíróságot és a független médiát. A Fidesz azonban az utóbbi ciklusokban a Parlamentet a saját igája alá hajtotta, a kormánynak alárendelt szervekben pártkatonák ülnek. Ám a szocialista frakcióvezető szerint ugyanez igaz a Parlament által felügyelt szervekre, mint a legfőbb ügyészség, a számvevőszék, ezeket a rendszereket is uralja a kormánypárt.

Az Alkotmánybíróságban az LMP támogatásával sikerült megteremteni ugyanezeket a kereteket, itt sem várhatnak védelmet civilek, állampolgárok vagy ellenzéki politikusok. Tóth Bertalan szerint a bíróságokat ért támadások alapján csak itt maradt meg egyedül a jogállam védelmének lehetősége. Persze ezen a téren is sok minden történt: a Kúria elnökét jogellenesen eltávolították, idő előtt nyugdíjaztak bírókat.

Az Alaptörvény módosításával lehetőséget akarnak teremteni arra, hogy létrejöjjön a Fidesz házibírósága, amelyben nem csak bírók, de kormánytisztviselők is eljárhatnak és az állammal szembeni összes ügyet itt tárgyalnák.

Tóth példaként említette az adatkikérési ügyeit, amelyekből több száz volt az elmúlt években, és amelyek alapján ismertté vált a gáz-offshore, a MET-botrány, az MNB alapítványainak pénzeltüntetése, a Postánál és a kereskedőházaknál történt visszaélések. Ezeket az ügyeket is a házibíróság fogja tárgyalni, nyilván úgy döntenek majd, hogy a korrupciógyanús ügyek ne kerüljenek napvilágra.

A Fidesz úgy döntött, hogy a jogállamiság utolsó mentsvárát, a bíróságokat is az uralma alá hajtja – mondta Tóth Bertalan. - Nem várhatjuk, hogy az Alkotmánybíróságban ülő pártkatonák ebben eljárnak, nem várhatjuk, hogy a Parlamentben ülő fideszes képviselők majd meggondolják magukat, de amíg az Európai Unió tagjai vagyunk, minden fórumot megragadunk, hogy az igazságszolgáltatás függetlenségét megvédjük.

Teljes körű diktatórikus rendszer kialakítását akarja a Fidesz befejezni a törvénycsomaggal - szögezte le a pécsi politikus.