Lerobbant a kishajó a lellei kikötő közelében - rendőrök vontatták be

2018. június 2. 20:22 2018. jún. 2. 20:22

A lellei kikötő előtti vizeken robbant le péntek késő délután egy kisgéphajó, a vezetőjét a szorult helyzetből a vízizsaruk mentették ki. A mentés idején II. fokú viharjelzés volt érvényben.

A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság munkatársai 2018. június 1-én 18 óra 30 perc körül a balatonlellei kikötő előtti vízterületen, a parttól több száz méterre észlelték, amint egy férfi segítséget kér egy kisgéphajóról.

A rendőrök helyszínre siettek, ahol a bajbajutott elmondta, hogy meghibásodott a hajó motorja, emiatt nem tudott visszajutni a partra.

Az egyenruhások a hajót vontára vették és vezetőjével együtt a kikötőbe vitték - olvasható a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság közleményében.

A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság pár tanáccsal is szolgált az eset kapcsán:

Elsőfokú viharjelzés esetén a viharjelző percenként 45-öt villan, ebben az esetben úszni, illetve csónakkal és más vízi sporteszközzel csak a parttól számított 500 méteren belül szabad tartózkodni. Másodfokú viharjelzés esetén a viharjelző berendezés percenként 90-szer villan fel, ilyenkor fürödni tilos, valamint szintén nem szabad csónakkal és más vízi sporteszközzel közlekedni (a vitorláshajók kivételével).

A viharjelzés figyelembevételével, a jó helyzetértékeléssel és az alapvető biztonsági intézkedések betartásával legtöbbször megelőzhetők a veszélyhelyzetek.