Védett állat halt meg az Ős-Dráva Programban be nem fejezett templom miatt

2018. június 4. 11:26 2018. jún. 4. 11:26

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület adott hírt egy különös gólyapusztulásról, ám közben az is kiderült, hogy az ormánsági Vejtiben két éve nincs a templomra visszarakva a toronysapka, mert elfogyott a renoválásra szánt összeg. A pénz elvileg az Ős-Dráva Program keretében jött volna.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület számolt be egy szokatlan gólyapusztulásról a hírlevelében, ami azonban egy sokkal nagyobb problémára is rávilágított.

"Az Ős-Dráva Program keretében 2015-ben kezdték el Szaporcán és Vejtiben a református templomok felújítását. A kivitelező cég azonban fittyet hányva minden természetvédelmi előírásnak, nemes egyszerűséggel ledobta a tornyokon található gólyafészkeket.

Az eseteket bejelentettük (az egyesület - a szerk.) a természetvédelmi hatóságnak, amely nem vonta felelősségre a céget, ellenben tájékoztatta a fokozottan védett madarakért is felelős állami szervet a helyzetről. Ez utóbbi a helyi önkormányzat segítségével a szaporcai templom oromzatára fészektartót helyezett ki a felújítás befejezése után, melyet a következő tavaszon el is foglaltak a gólyák.

Vejtiben azonban más a helyzet, ugyanis menet közben elfogyott a renoválásra előirányzott összeg. A toronysisakot még 2015 őszén leemelték a helyéről, és hozzáfogtak egy új szerkezet elkészítéséhez, amit a pénzhiány miatt rövidesen abbahagytak. Ez a félbe hagyott toronysisak a mai napig is ott áll a templom előtti téren" - olvasható a közleményben.

Az MME Baranya közlése szerint a Baranya Megyei Közgyűlés elnöke 2016-ban (akkor még Nagy Csaba volt az elnök - a szerk.) még arról tájékoztatta a természetvédelmi hatóságot, hogy a munkák folytatásához szükséges pénz hamarosan rendelkezésre fog állni, és a torony fészektartót is kap majd.

Ehhez képest jelenleg még minden úgy áll a szervezet közleménye szerint, mint 2015-ben. Igaz, a torony tetejét úgy-ahogy befedték, de idén május elején egy gólya zuhant bele a toronyba, és megrekedet harangok alatti részen. A szűk helyről kirepülni nem tudott, és mire észrevették, addigra már annyira legyengült, hogy nem tudták megmenteni az MME baranyai csoportjának közlése szerint.