Pogányi légitragédia: a Siemens is beszáll a vizsgálatba

2018. június 7. 09:02 2018. jún. 7. 09:02

Az elektromos motort gyártó német Siemens vállalat szakértői csoporttal segíti a hatóságokat, hogy kiderüljön, mi okozta a május 31-én két ember halálát okozó Magnus Aircraft elektromos gép katasztrófáját.

A május 31-én a pécs-pogányi reptér közelében lezuhant Magnus Aircraft elektromos kisgép vizsgálatába az elektromos hajtóművet gyártó német cég, a Siemens is beszáll - közölte a cég szóvivője szerdán, miután több külföldi lapban is megjelent a baleset híre.

A Reuters cikke szerint a cég szóvivője a baleset okairól nem beszélt, de azt megerősítette, hogy a kísérleti gépbe a Siemens által kifejlesztett elektromos hajtómű volt beszerelve. Arra is kitért, hogy a vállalat szakértői csoporttal segíti a Közlekedési Hatóságot, a Légügyi Hatóságot és a helyi rendőrséget (amely a baleset szemtanúit keresi), hogy kiderülhessen, mi okozta a gép lezuhanását.

Addig, amíg ez erre nem derül fény, elővigyázatosságból minden Magnus eFusion-gépet (ez három példányt jelent) a földön tartanak, nem repülnek velük.

A Siemens több mint két éve működik együtt a Magnus Aircraft Zrt-vel, az elektromos hajtómű mellett kisebb alkatrészeket gyártottak a magyar cég repülőgépeihez. A Reuters idézte a Magnus baleset után kiadott rövid közleményét is, mely szerint egy tesztrepülésen zuhant le eddig ismeretlen okból a repülőgép, a cég pedig a vizsgálat lezárultáig - ami három hónapig is eltarthat - nem nyilatkozik a témában.

A Siemens egyébként több éve dolgozik elektromos hajtómű-fejlesztéseken, az Airbus repülőgépgyártóval két éve kötött együttműködési megállapodást elektromos meghajtású utasszállító repülőgépek hajtóműveinek kifejlesztésére - olvasható a cikkben.