Ellepték Pécset a muslicák

2018. június 7. 16:16 2018. jún. 7. 16:16

Ha csinos fehér ruciban indult el otthonról, ha mosolyogva biciklizett, vagy csak vett egy nagyobb levegőt, ahol nem kellett volna, már tudja: Pécset ellepték a muslicák. Egy tavalyi párhuzam segítségével utánanéztünk, mi is lehet az oka.

Több olvasónk is panaszkodott az elmúlt egy-két napban, hogy elképesztő mennyiségű muslica lepte el Pécset. Felhőkben sodródnak a baranyai megyeszékhelyen, tönkreteszik a világos ruhát, a tökéletes mosolyt, vagy pokollá teszik a mély levegővételt.

Az Index 2017-ben a fővárost sújtó muslicainvázió kapcsán alaposan körbejárta a témát.

„... a hímek spermiumában található anyagok miatt a féktelen párzás lerövidítheti a nőstények élettartamát. Érdekes módon a szűz muslicák mégis hamarabb pusztulnak el, mint a legnagyobb bárcás kurvák; a szexmegvonásba, úgy tűnik, bele is lehet halni. Nem csoda, hogy a muslicák annyit dugnak, mintha az életük múlna rajta, mert hát tényleg az életük múlik rajta. De megadják a módját: a hím romantikus násztáncot lejt, mielőtt nekiesne a nősténynek. Erről videó is készült; a megtekintése előtt küldjék ki kiskorú gyermekeiket a szobából”

- írja a lap a kis rovarok szerelmi életéről.

A muslica kedvenc fészekrakó helye a rothadó gyümölcs, a bomló gombák, illetve a nedvedző fák repedései. A lerakott petéknek az ideális fejlődési hőmérséklet 28 Celsius-fok; ilyen feltételek mellett csupán hét nap kell hozzá, hogy a lerakott petékből kifejlett, erőteljes, 2,5 milliméter hosszú példányok váljanak.

Az Index a 2017-es fővárosi invázió okait a következőkre vezette vissza:

„Ideálisak a szaporodási körülmények. Ahogy a faj leírásából kiderülhetett, a muslicák a kellemes nyári meleget kedvelik. Az AccuWeather grafikonja szerint június végén és július elején az időjárás a rovarok elszaporodásának kedvezett: az optimális 28 Celsius-foktól csak alig néhány fokkal tért el a napi átlaghőmérséklet.

Bőven van ennivalójuk. A nyár ideális körülményeket teremt a muslicáknak. A kiloccsant üdítő ráragad a flaszterra; a teleszemetelt kukák bűze messzire érződik; a zöldséges standok környékén rengeteg a hulladék gyümölcs; és a kertekben is bőven találnak maguknak ennivalót és szaporodóhelyet.

Ami nekünk ítéletidő, az nekik a paradicsom. A közelmúlt nagyobb viharai kisebb-nagyobb károkat okoztak a gyümölcsösökben. A gazdák ennek nyilván nem örülnek, de a muslicáknak a sérült gyümölcs egyszerre bölcsőde és étterem. A június végi viharokat a kajszibarack-, a meggy- és az almatermelés is megszenvedte. Mivel az invázió egy-két hete kezdődött, nem alaptalan a feltételezés, hogy a június végi ítéletidő hatással lehetett a muslicák tömeges elszaporodására.

A nagy melegben hiperaktívra kefélték magukat. Egy 2009-es tanulmány kimutatta, hogy a hím muslica spermiumában – ami egyébként nagyobb, mint az emberé! – speciális peptidek találhatók, amik hiperaktívvá teszik a nőstényeket. A muslicák alapvetően napkeltekor és napnyugtakor aktívak, de a peptidek hatására a nőstények kihagyhatják a sziesztát; helyette táplálékot gyűjtenek, és helyet keresnek, ahol lerakhatják a petéiket.

A fakivágások is nekik kedveznek. Bár elsősorban a sérült gyümölcsöket használják inkubátorként, a magas nedvességtartalmú fák is ideális keltetőhelyek. A kivágott fákból könnyebben felszabadulhatnak a növényi nedvek, a muslicák legnagyobb örömére. Minden, vihar által kicsavart vagy kivágott fa egy muslicaóvoda lehetőségét hordozza magában.”

Az okok közül több bőven ráillik a mai pécsi helyzetre is. Ami talán megnyugtató lehet: bár a kis szexmániás rovarok igen idegesítők, az egészségre nem túlságosan ártalmasak. Azért próbáljunk minél kevesebbet lenyelni belőlük, és húzzunk sötétebb vagy mintás ruház.

Ja, és zárt szájjal kerékpározzunk.