Elkaszálták az önkormányzatot a Dr. Doktor Sándor-szobor kapcsán

2018. június 9. 13:30 2018. jún. 9. 13:30

Még tavaly készített arról anyagot az RTL Klub, hogy Dr. Doktor Sándor szobra a kökényi szeméttelepen található meg. A pécsi önkormányzat a szerinte valótlan állítások miatt perre ment, ám a törvényszék nem így látta a dolgot.

Tavaly októberben adta hírül az RTL Klub Híradója, hogy a Pécsen vitatott megítélésű Dr. Doktor Sándor egész alakos szobrát - melyet a Munkácsy- és Kossuth-díjas Vilt Tibor készített anno - a kökényi szeméttelepen őrzik, rengeteg lom között.

Az RTL Klub előtte rákérdezett a pécsi önkormányzatnál, hogy mi a helyzet a 2011-ben az addigi helyéről eltávolított szoborral, akkor a városvezetés azt állította, a művet biztonságosan helyen egy önkormányzati tulajdonban álló telepen őrzik.

A pécsi városvezetésnek nem tetszett a riport hangvétele, ezért először helyreigazítást kért (miszerint az őrzési hely az nem szeméttelep, hanem a BIOKOM telephelye, és az ingatlan-besorolás szerint sem az), majd amikor az nem történt meg, beperelte az RTL Klubot.

A Pécsi STOP úgy értesült, hogy az önkormányzat keresetét az ügyben eljáró Fővárosi Törvényszék elutasította, mivel indoklásuk szerint a riporter azon megállapítása, hogy a szobrot a kökényi szeméttelepen őrzik, az tényállítás, mert azt a területet mindenki úgy ismeri a környéken.

Ráadásul a szobor őrzési helye sincs élesen, kerítéssel elhatárolva a hulladékgazdálkodással foglalkozó területtől (noha két külön helyrajzi számon szerepelnek), úgyhogy joggal lehetett rámondani, hogy az a szeméttelep része.

Továbbá a szobrot a pécsi önkormányzat állításával szemben nem utcabútorok és köztéri berendezési tárgyak között tárolta, hanem egy konténer tetején, mindenféle, látszólag kidobásra szánt lomok között.

A Fővárosi Törvényszék azt is megállapította, hogy a pécsi önkormányzat azon kitétele, miszerint a riporter és a tévécsatorna nem tájékozódott náluk a szobor helyével kapcsolatban, az sántít, ugyanis a városháza volt az, amely a szobor hollétét firtató kérdésre nem válaszolt.

A törvényszék arra kötelezte az önkormányzatot, hogy a tévécsatorna perrel kapcsolatos költségeit fizesse ki.