Bánki Erik gazdasági csodát hajtott végre a cégeinél

2018. június 10. 11:03 2018. jún. 10. 11:03

Úgy fialtak pénzt a cégei, hogy munkavállalókat nem is alkalmazott. A közel negyedmilliárdos tartozásán azonban nem sokat faragott.

Párját ritkító módon növelte bevételeit két olyan cég is, melyek Bánki Erik baranyai fideszes országgyűlési képviselő, a Parlament gazdasági bizottságának elnökéhez köthetőek - olvasható a 24.hu cikkében.

A lap szerint a 2015-ben alapított Pannon PR 2020 Marketing és Kommunikációs Tanácsadó Kft-nek 2016-ban még 0 forint volt a bevétele, tavaly viszont már 140 millió forintra növelte ezt.

A reklámcég ráadásul ezt oly módon érte el, hogy a kft. tavaly egyetlen munkavállalót sem foglalkoztatott - a vállalkozásban Bánki az egyedüli tulajdonos és ügyvezető is.

Viszont még így sem lett nyereséges a cég, ugyanis a kiadásai tavaly 146 millió forintra rúgtak, vagyis 6 millió forintos veszteséggel zárta a tavalyi évet.

Egyébként ez volt az a cég, amit kihagyott a 2015-ös vagyonnyilatkozatából, aztán, mikor erre a 444 személyesen rákérdezett, bemutatta a magyar Parlament legnagyobb testcselét, amit azóta sem sikerült leutánozni nagyon.

A feleségével közös BA-Agrár Kft. is nagyot ment tavaly, 49 millió forintot kaszált úgy, hogy ott sem volt egyetlen alkalmazott sem. Viszont a bevételt itt is szinte fölélték, a nyereség végül 1,2 millió forint lett csak.

A 24.hu cikke szerint 2017 vége és az új parlament miatt június elején leadott vagyonnyilatkozata szerint földjeit több mint harminc hektárral növelte meg a politikus. A 2017 végén fennálló 242,6 millió forintos, pénzintézettel szembeni tartozását azonban csak 240 millió forintra tudta csökkenteni a két vagyonnyilatkozat közti szűk félévben.

"De az sem mellékes, hogy Bánki Erik és felesége rengeteg európai uniós forráshoz jutott az elmúlt években. A politikus és felesége csaknem 60 millió forint vissza nem térítendő brüsszeli támogatást nyertek el csak a tavalyi évben. Az elnyert uniós pénz és a Fidesz-KDNP Brüsszel ellenes politikájának ellentmondásáról egyébként tavaly a Magyar Nemzet kérdésére Bánki leszögezte, egyáltalán nem tartja összeférhetetlennek azt, hogy uniós pénzt nyert, s hogy milyen politikát folytat a kormány Brüsszellel szemben" - olvasható a cikkben.