Bachar Najarié lett az értékes önkormányzati ingatlancsomag jelzálogjoga

2018. június 11. 09:09 2018. jún. 11. 09:09

Pénteken jogerősen döntött a Fővárosi Ítélőtábla és elutasította Pécs keresetét, amivel Bachar Najari jelzálogjog-bejegyzését támadta. Ezzel bukta az önkormányzat a 300 milliós ingatlanpakkot. Az ellen-Zsolnay cég ötlete ezzel már olyan mélységekig jutott, hogy akár a magyar futballválogatottra is bízhatták volna az ügyet.

Mint ismert, amikor Bachar Najari,az egykor széles mosollyal fogadott szír-svájci befektető kifizette a Zsolnay Zrt. adósságát a WHB Vagyonkezelő Kft-nek, a Ptk. alapján megszerezte közel 300 millió értékű városi ingatlan jelzálogjogát. A földhivatal első fokon bejegyezte Bachar Najari jelzálogjogát, amit a város fellebbezéssel támadott meg, majd pert indított jogilag nehezen értelmezhető indokok alapján, hogy megakadályozza a jelzálogjog bejegyzést.

A perben június 8-án jogerős döntés született, így elhárult minden akadály, hogy Bachar Najari jelzálogjoga rákerüljön a város négy rendkívül értékes ingatlanára. A dolog pikantériája, hogy a csődben lévő város kénytelen ötmillió forint perköltséget megfizetni, melynek jelentős része Bachar Najari ügyvédjének munkadíja.

A város – vagy a mögötte álló befolyásos fideszes politikus – elképzelése Szabó Iván ügyvéd kivitelezésében az ellen-Zsolnay létrehozásáról ezzel már pokoli mélységekbe szállt.

Korábban Berkecz Balázs írt blogján a történtekről. Úgy fogalmazott: „A Zsolnayra szemet vetett az Orbán-Tiborcz érdekkörhöz tartozó WHB Kft. is, de végül az egész eltaktikázott sakkjátszma legnagyobb vesztese Pécs városa lett, amely így nem csak a vagyonát, hanem a pécsi gazdaságba befektetni szándékozók bizalmát is eljátszotta.”

Tőle tudtuk meg azt is, hogy Najari – most már jogerősen - a Lyceum utca 7., az Esze Tamás utca 5., a Perczel Miklós utca 2., valamint a Corvin utca 20. szám alatti ingatlanokra, valamint a Zsolnay Porcelánmanufaktúra ingatlanjaira és eszközkészletére szerzett zálogjogot.