Elios-ügy: tavaly közel kétmilliárdos árbevétele volt az érintett pécsi cégnek

2018. június 11. 14:19 2018. jún. 11. 14:19

Elég szépen hozott a konyhára Horváth Dezsőnek az, hogy szakértett a különböző önkormányzati közvilágítás-korszerűsítéseknél, mikor az Elios Zrt. még Tiborcz István tulajdonába tartozott. A hozzá köthető pécsi székhelyű cég közel kétmilliárdos árbevételt könyvelhetett el tavaly.

Mint ismert, az Elios Zrt., amíg Tiborcz István tulajdonába tartozott, szerte az országban nyerte az önkormányzatok által kiírt közvilágítás-korszerűsítési közbeszerzéseket, ám a 24.hu cikke szerint nemcsak a miniszterelnöki vej, de a kulcsfontosságú szakértő sem járt rosszul ezekben az években.

A lap az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) anyagára hivatkozva arról ír, hogy Horváth Dezső, mint az Elios által elnyert közbeszerzéseken több önkormányzatnál szakértőként (majd a nyertes Elios oldalán beruházóként) megjelenő férfi és résztulajdonában álló pécsi cége, az SMHV Energetikai Kft. (amely korábban Simó Villamossági Kft. néven futott) elég szép árbevételt könyvelhetett el az elmúlt években.

A 24.hu cikke szerint a "cég árbevétele csak 2015-ben és 2016-ban haladta meg az egymilliárdot, tavaly azonban már megközelítette a kétmilliárd forintot", amelyhez 119 millió profit is csatlakozott.

Az OLAF-nak szemet is szúrt a férfi és cége, ugyanis a hatályos törvények szerint "adott közbeszerzés előkészítésében és lebonyolításában nem vehet részt olyan gazdasági szereplő, amelynek közös érdekeltsége van az ügylet valamelyik szereplőjével" - olvasható a cikkben.

Pécsen milliárdos hitelből korszerűsítették a közvilágítás egy részét, nem uniós forrásokból, mint az ország több önkormányzatánál, a baranyai megyeszékhelyen történt beruházás kapcsán a rendőrség nyomozást folytat, melynek határideje jelenleg szeptember 22.