34 fokkal jön a zivatarrendszer - másodfokú figyelmeztetés a Dél-Dunántúlon

2018. június 12. 09:05 2018. jún. 12. 09:05

A keddet sem ússzuk meg szárazon: az ország számos megyéjében, köztük Somogyban, Tolnában és Baranyában is felhőszakadásokra, heves zivatarokra figyelmeztetnek, emellett a hőség miatt is veszélyjelzést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat a régiónkra. Délutántól ismét zivatarrendszer kialakulására kell számítani, ami a péntekihez hasonló vehemenciával vonulhat át az országon.

A prognózis szerint kedden a sok napsütés mellett elsősorban a délután második felétől lesz erőteljesebb a gomolyfelhő-képződés, és eleinte az ország északi felén, majd nyugaton alakulhat ki zápor, zivatar, néhol hevesebb zivatar is lehet. A délnyugati szél helyenként megerősödik, zivatarok környezetében pedig átmenetileg viharos széllökésekre is számíthatunk. A hőmérséklet délután 28 és 34 fok között alakul. Késő estére 20 és 27 fok közé hűl le a levegő.

A figyelmeztető előrejelzés szerint kedden délután a Dunántúl nyugati, északnyugati megyéit zivatarok érik el, melyek egyre intenzívebbé válva és rendszert alkotva haladnak keleti, délkeleti irányba (este érhetik el a főváros térségét, késő este pedig a Tisza vonalát). Ezek között nagy eséllyel lehetnek heves zivatarok, melyekhez kapcsolódva 90-100 km/h-s szélroham, nagyobb szemű jég és felhőszakadás (20-30 mm-t meghaladó csapadék) társulhat. Szerdára virradó éjszaka a zivatartevékenység súlypontja fokozatosan áthelyeződik az északkeleti országrészre, míg az ország más részein lassacskán - átmenetileg - megnyugodhat a légkör.

A várható heves zivatarok és felhőszakadások miatt számos megyében él figyelmeztetés, Somogyban és Tolnában másodfokú a veszélyjelzés szinthe a várható viharok vehemenciája miatt:

Emellett kiadták az év első figyelmeztető előrejelzését a hőség miatt, összességében nem lesz ez egy egyszerű nap: