Még nincs eldöntve, hogy hosszabb lesz-e a jövő évi tanév

Sajtóhírek szerint megszületett a döntés, hogy a jövő évi tanév egy táborszerű kéthetes foglalkozással hosszabb lesz - ennek a tanárok annyira nem örülnek, mert a szabadságolásuk kerülhet veszélybe. Bár a minisztérium szerint semmi ilyen terv nincs, a területért felelős miniszter arról beszélt, megy a vita a felvetésen.
 
 

Még nincs eldöntve, hogy hosszabb lesz-e a jövő évi tanév

Sajtóhírek szerint megszületett a döntés, hogy a jövő évi tanév egy táborszerű kéthetes foglalkozással hosszabb lesz - ennek a tanárok annyira nem örülnek, mert a szabadságolásuk kerülhet veszélybe. Bár a minisztérium szerint semmi ilyen terv nincs, a területért felelős miniszter arról beszélt, megy a vita a felvetésen.
 
 
 
 

 
 

Még nincs eldöntve, hogy hosszabb lesz-e a jövő évi tanév

Sajtóhírek szerint megszületett a döntés, hogy a jövő évi tanév egy táborszerű kéthetes foglalkozással hosszabb lesz - ennek a tanárok annyira nem örülnek, mert a szabadságolásuk kerülhet veszélybe. Bár a minisztérium szerint semmi ilyen terv nincs, a területért felelős miniszter arról beszélt, megy a vita a felvetésen.

Megint előkerült a rövidebb nyári szünet ötlete

Újra felmerült a tanév meghosszabbításának ötlete, a Népszava kedden úgy értesült, már a döntés is megvan, hogy a jövő évi tanév hosszabb legyen, csak a bejelentésével megvárják az idei végét.

A lap értesülései szerint egy kéthetes, nyári táborszerű foglalkozással hosszabbodhat meg a tanév, bár a döntést semmilyen előzetes szakmai egyeztetés nem előzte meg, viszont az jelzésértékű, hogy az iskolák még nem kapták meg a jövő évi tanév menetét.

Az ötleten tavaly már elgondolkodott Pavlovics László akkori oktatási államtitkár és Maruzsa Zoltán helyettes államtitkár, az esetleges bevezetést a szülők panaszaival indokolták, miszerint nem tudnak mit kezdeni a hosszú nyári szünet alatt a gyerekekkel.

A Népszava megkereste az Emberi Erőforrások minisztériumát, ám "rövid tájékoztatásukban mindössze annyi olvasható: a táborozásokat valóban támogatja a kormány, de a tárca szerint az nem jár a tanév meghosszabbításával. Tavaly viszont Maruzsa Zoltán úgy fogalmazott: "csak technikai kérdés", hogy a plusz két hetes időszakra a tanév meghosszabbításaként tekintünk-e. Az Emmi sajtóosztálya szerint a 2018/2019-es tanév rendje várhatóan a napokban megjelenik."

A lapnak nyilatkozott Miklós György, a Szülői Hang Közösség képviselője, aki szerint az elgondolás valóban sok szülő életét könnyítené meg, ám azt nem szabad kötelezően ráerőltetni senkire.

Ez a tanárokra is igaz szerinte: "Senki nem fog parancsszóra jó tábort szervezni. Ahhoz elhivatott szervezők kellenek, akik valóban szívvel-lélekkel csinálják, nem pedig azért, mert muszáj."

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének vezetője szerint sem lehet csak úgy elrendelni egy ilyen táboroztatást, mert az bekavarhat a tanárok szabadságolásánál. Ha ugyanis egy ilyen táboroztatás két hétnél tovább tart - vázolta Szűcs Tamás a Népszavának -, akkor előfordulhat, hogy egy tanár nem tudja kivenni minden szabadnapját (amire tanév alatt nincs is nagyon lehetősége).

"Ráadásul, mivel az intézkedés csak az általános iskolás pedagógusokra vonatkozna, a munkaterhek egyenlő eloszlása miatt is probléma lehet. Arról nem is beszélve, hogy az érintett tanároknak a napi bérük mellett készenléti és ügyeleti díjat is fizetni kell – kérdés, hajlandó-e erre az iskolafenntartó" - olvasható a cikkben Szűcs Tamás felvetése.

Május közepétől már a hőség az úr a termekben

Az sem lesz egyszerű, ha a kormány kitart a tanév meghosszabbítása mellett, de nem nyári táborokban gondolkodik, hanem tényleges oktatásban.

A Magyar Narancs közölt a napokban egy összeállítást, mely szerint a panelből épített iskolákban május közepétől kezdve meg lehet sülni a termekben, miközben légkondícionáló berendezés csak elvétve akad az iskolákban.

Több tanár szerint is kontraproduktív ilyenkor már az oktatás, mert a gyerekek nem tudnak a hőség miatt figyelni, miközben az utolsó hetekben zajlik általában a jobb jegyekért folytatott harc. Vagy az érettségi, ami pedig a továbbtanulási szempontból fontos a diákoknak, ám a hőség itt is okozhat figyelemzavart.

A legtöbb megkérdezett a légkondícionálók beszerelésében látta a megoldást, ám realistán hozzá is tette, hogy ilyenre az iskolafenntartóknak biztos, hogy nem lesz forrása. Volt olyan igazgató a cikk szerint, aki még januárban igényelt négy berendezést az érettségi miatt, de a tankerületi központ nem is válaszolt a megkeresésére.

Minisztérium: szó sincs ilyen ötletről

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma még kedden kiadott egy közleményt, amely szerint a Népszava cikkében írtak nem igazak.

"A tanév rendje változatlan, a tárca nem tervez változtatást a tanév hosszát illetően.

A 2018/2019-es tanév rendje várhatóan a napokban megjelenik a Magyar Közlönyben. Ennek megfelelően a kormányzati támogatással működő nyári táboroztatási programok nem lehetnek kötelezőek, az ingyenes részvétel egy lehetőség a gyermekek és a családjuk részére. Az érintett pedagógusok juttatásban részesülnek, a részvétel számukra sem kötelező" - írta a közleményében a minisztérium.

Miniszter: még nincs döntés

A minisztérium közleményét azonban maga Kásler Miklós emberi erőforrásminiszter nullázta le kedd este, mikor az Infostart-Inforádió Aréna című műsorában a tanév rendjéről szóló kérdésre a következőket válaszolta:

„Nagyon heves diszkusszió tárgya, nagyon sokféle elképzelés van, ezekről a kérdésekről jelen pillanatig nincs döntés.”

(A teljes képhez hozzátartozik, hogy a beszélgetést felvételről adta le a rádió, egyelőre nem tudni, hogy mikor lett rögzítve az interjú. A beszélgetés első részét itt, a másodikat itt lehet megnézni/meghallgatni, utóbbiban 18:18-tól lehet hallani a fentebb idézett választ - a szerk.)

PDSZ: rengeteg mindenen kellene változtatni a nyári táboroztatás kapcsán

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete a Facebook-oldalán szerdán egy nagyobb lélegzetű írást szentelt a kérdéskörnek.

A szakszervezet szerint egy ilyen változást először is a köznevelési törvény megváltoztatásával kellene kezdeni, mert abban jelenleg rögzítve van a jelenlegi, két és fél hónapos nyári szünet hossza.

A szakszervezet úgy látja, ha már a kormány megcsinálta az Erzsébet-táborokat, akkor azokba kellene minél több gyereket elküldeni, ráadásul állami finanszírozásban, vagyis ingyen.

Vagy ha ragaszkodnak a helyi táboroztatáshoz, akkor a tanárokat a munka törvénykönyvében meghatározott módon kell díjazni, az adott időre járó munkabéren, illetményen felül ötven százalékos bérpótlékkal.

Mindezek mellett a táboroztatást jogi szempontból, a szabadságolásra vonatkozó törvényi előírásokat figyelemben tartva kell megváltoztatni - vélekedett az érdekvédelmi szervezet.

"Az egyre valószínűbb kánikula miatt védőitalokról, és megfelelő hőmérsékletű munkavégzési helyről is gondoskodni kell, amit a munkavédelemről szóló törvény előír. Ezt képtelenség lenne intézményen belül megoldani.

Mindezekkel együtt megállapítható, hogy a tanítási év kötelező nyári táboroztatással történő meghosszabbítása nem szolgálja a gyermekek, tanulók érdekeit. A hűtés nélküli iskolaépületek, iskolai udvarok alkalmatlanok programok szervezésére a jellemzően forró időszakban, munkajogi szempontból pedig teljességgel átgondolatlan, a hatályos jogszabályi rendelkezésekkel ellentétes volna a táboroztatás kormányhatározatban történő elrendelése.

A gyermekek nyári felügyeletének szülői igényét a kormány ingyenes, színvonalas táborokkal, szakképzett alkalmazottakkal, az erre szánt közpénzek felhasználásának átláthatóságát biztosító rendszerben valósítsa meg! Erre biztosan volnának jelentkezők a vállalkozók és pedagógusok köréből egyaránt" - olvasható a bejegyzés végén a PDSZ véleménye a nyári táboroztatásról.

 

 

 
 
Ha tetszett a cikk, kövesd a Pécsi STOP-ot a Facebookon is!
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ön szerint is egyre több a hülye sofőr? (lezárva)

 
  • 421   Határozottan, napról napra több

     
  • 14   Épphogy nem, egyre javul a közlekedés

     
  • 275   Mindig is ennyien voltak, csak eddig nem videózták nyakra-főre őket

     
  • 105   Soros